DOBRA VEST Krenulo smanjenje cena rominga između EU i Zapadnog Balkana
Foto: Shutterstock

Smanjenje cena rominga zvanično je stupilo na snagu od oktobra i gornja granica cena za jedan gigabajt podataka u romingu u okviru posebnih ponuda i paketa, u skladu sa Deklaracijom o roamingu, ne bi trebalo da bude viša od 18 evra.

To će međunarodna putovanja i komunikacije učiniti znatno ekonomičnijim, navode iz Saveta za regionalnu saradnju.

U mnogim slučajevima ograničenje cena od 18 evra u okviru posebnih ponuda i paketa ide i znatno niže, do 1,6 evra po jednom gigabajtu, dok su tri operatera sa Zapadnog Balkana, osim cena u okviru paketa, snizila čak i redovne cene usluga dopune.

Kako je navedeno, Deklaracija o romingu između EU i Zapadnog Balkana smanjuje troškove mobilnih podataka i podstiče regionalnu povezivost

Nakon gotovo godinu dana zajedničkog rada, pod pokroviteljstvom i uz podršku Saveta za regionalnu saradnju (RČ) i Evropske komisije, te političku podršku Evropske unije i Zapadnog Balkana, telekomunikacioni operateri, kako sa Zapadnog Balkana, tako i iz Evropske unije, ne samo da su ispunili odredbe iz Deklaracije, već su u mnogim slučajevima i premašili očekivanja.

"Ova prekretnica dolazi u trenutku političkih tenzija, ekonomskih previranja i sve šireg spektra klimatskih promena u regionu, naglašavajući tako važnost regionalne i evroatlantske saradnje", rekla je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju  Majlinda Bregu.

Deklaracija je usmerena na značajno smanjenje naknada za promet podataka u romingu između EU i Zapadnog Balkana.

Cilj je da se do 2028. godine cena rominga između EU i Zapadnog Balkana približi domaćim cenama.

Tri telekomunikaciona operatera u Srbiji smanjila su cenu jednog gigabajta u okviru nekih od svojih roming paketa u zemljama EU do 83,2 odsto. Cene se sada kreću između 0,67 i 8,5 evra po jednom GB u okviru paketa rominga u EU za korisnike iz Srbije, što je znatno ispod dogovorene gornje granice cena.

 

euronews.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading