BANANE UGROŽENE ZBOG BOLESTI KOJA SE BRZO ŠIRI: Jednoj sorti preti totalno izumiranje
Foto: Shutterstock

Usevi u Aziji, Africi, Bliskom istoku, Australiji i Srednjoj Americi teško su pogođeni ovim gljivicama koje nastaju u tlu, prenosi Unilad.

Bolest se još naziva "uvenuće banane" i posebno je razorna jer cilja na krvožilni sistem ploda, smanjujući količinu vode koja se unosi iz tla.

Istraživanja pokazuju da se svake godine pojede više od 100 milijardi banana, od kojih je čak 47 odsto sorte Kavendiš banana. Ovo nije prvi put da panamska bolest pustoši useve širom sveta, jer je soj T1 takođe prethodno iskorijenio vrstu banana koja se zvala Gros Mišel.

Džejms Dale, profesor i voditelj biotehnološkog programa za banane na Tehnološkom univerzitetu Queensland, objasnio je kako je Gros Michel bila glavna izvozna banana u prvoj polovini prošlog veka.

Tokom 1950-ih godina, ova bolest je zarazila sve plantaže, što je prisililo poljoprivrednike da pronađu novu sortu - Kavendiš. Ubrzo je postala popularna zbog svoje otpornosti na soj T1.

banane

Foto: Shutterstock

 

 

Usjeve trenutno pogađa soj T4 panamske bolesti, koji se širi mnogo sporije od prethodnih sojeva, stoga Dale veruje da će proteći još 10 godina do potpunog nestanka Cavendiš banana.

Novinar i autor knjige “Banana: Sudbina voća koje je prominilo svet”, Dan Koeppel, rekao je za Insajder da trenutno niko nije ni blizu rešenja problema.

- Odgovor će biti kraj monokulture. Rešenje je raznolikost, veruje Koeppel.

Iako smatra da se radi o kratkoročnom rešenju, siguran je da je potrebna nova sorta voća otporna na bolesti, kao što se prethodno dogodilo nakon nestanka sorte Gros Michel.

- Dugoročno rešenje je masovna proizvodnja i prodaja više od jedne sorte banane. Što su one genetski raznolikije, manje su osetljive na bolesti, zaključuje Koeppel, prenosi Jutarnji.hr.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading