U KUĆI TOPLO, A RAČUNI MANJI Ovo je 5 načina da lako uštedite, a da vam ne bude hladno
Foto: Alo.rs

Kako je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović tada navela, građani smanjenjem potrošnje za više od pet odsto, u odnosu na prošlu godinu ili godinu pre nje, dobiće popuste na računima za električnu energiju od 20 do 40 odsto.

- Time stimulišemo potrošnju u nižoj tarifi dok postoji mogućnost da se računi prepolove ako se obaveze izmire na vreme - rekla je Handanović i naglasila da se nastavlja sa olakšicama za socijalno ugrožene građane. Za tu kategoriju, računi će biti umanjeni i do 50 odsto.

Postavite dobru izolaciju

Možda je postavljanje izolacije u početku "skup sport", ali jednom kada to učinite, više nikada nećete razmišljati da uključite klimu kako biste dodatno zagrejali svoj dom.

Kako piše Choice, zimi se 25–35 odsto topline neizolovane kuće gubi kroz krov. Izolacija će održavati vašu kuću toplom zimi, ali će takođe održavati vaš dom hladnim leti, tako da je vredno ulaganja.

Zatvarajte vrata

Budite svesni kako se vruć vazduh kreće oko vaše kuće. Primamljivo je da pomerite sofu što je moguće bliže grejaču ili da stavite mokri veš ispred njega tokom kišne nedelje, ali to će ograničiti protok toplog vazduha oko vaše kuće.

Da biste bili sigurni da ćete maksimalno iskoristiti svoj izvor toplote, uverite se da ništa ne blokira protok. Da biste svoje grejanje učinili efikasnijim, zatvorite vrata prostorija koje ne koristite. Samo zagrevanje prostorija u kojima se zapravo nalazite smanjiće vaš račun za grejanje.

Ispustite vazduh iz radijatora

Redovno otpuštanje vazduha iz radijatora pomoći će im da bolje rade i uštedeće vam novac na grejanju. Takođe možete koristiti automatske ventile za odzračivanje radijatora da biste uštedeli na mukama i poboljšali performanse radijatora.

Usisajte svoje radijatore, očistite ih od paučine, prašine itd. Čisti radijatori znače poboljšan prenos toplote i manju potrošnju energije.

Zaštitite svoj dom od promaje

Vaš novac izlazi kroz vrata i prozore, bukvalno. Tako da ako imate problem sa promajom, najbolje je da odete do obližnje tzv. "uradi sam" radnje i nabavite samolepljivu traku.

Zalepite je na sva mesta gde postoji mogućnost da vazduh izađe iz prostorije, ili pak napolje.

Pravilno koristite uređaje

Kada perete veš ili sudove koristite hladnu vodu ili perite veš-sudove na nižim temperatura, uvek napunite mašinu do vrha jer tako smanjujete potrošnju energije.

Programirajte mašine za veš i sudove da rade noću, jer time smanjujete troškove energije čak četiri puta u odnosu na dnevno pranje.

Da bi vas frižider optimalno radio potrebno je da ga redovno odmrzavate i time sprečite da radi pod velikim opterećenjem, koje je prouzrokovano zbog velike količine leda.

Hranu spremajte u poklopljenim sudovima, veličine ringle i uštedite čak do 10 odsto energije.

Pređite na kvalitetne LED sijalice, jer traju više od 10.000 sati od sijalica sa užarenim vlaknom čiji je životni vek 1.000 sati i kad god je moguće koristite što više prirodno svetlo.

(Izvor Njujork Tajms)

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading