Vulkan
Foto: Printscreen/Youtube/USA Today

U revolucionarnoj naučnoj inicijativi tim naučnika treba da izvrši bušenje na jednoj strani vulkana na Islandu.

Ambiciozni projekat organizacije Krafla Magma Testbed (KMT) ima za cilj da produbi naučno razumevanje ponašanja podzemne magme i pokretača vulkanskih erupcija. Istovremeno, naučnici žele da iskoriste obilje čiste energije iz tog poduhvata, prenosi Sajens alert.

Opisujući svoj projekat kao naučnu infrastrukturu analognu nizu teleskopa, polarnoj stanici, akceleratoru čestica ili opservatoriji na morskom dnu, tim KMT predviđa istraživanje i razumevanje dosadašnjeg zagonetnog okruženja koje čini unutrašnjost vulkana. Nadovezujući se na napore ranih 2000-ih da se buši u blizini komore magme Krafla, tim je nehotice probio komoru, otkrivajući potencijal za geotermalnu energiju, ali je ekstremna toplota učinila dalje bušenje neizvodljivim.

Potencijal za proizvodnju energije

KMT tim se nije pokolebao i sprema za još jedan pokušaj. Jedinstvene karakteristike Krafle pružaju neobičnu priliku da se pristupi komori magme i sprovedu eksperimenti bez presedana.

"Mogućnost da uđemo u koru i uzorkujemo magmu dalo bi nam ogromno znanje“, ističe Hjalti Pal Ingolfson iz KMT-a, izražavajući nadu u direktna merenja temperature, što je neistraženo područje u istraživanju vulkana.
Predstojeći projekat, zakazan za 2026. godinu, postavlja brojne izazove, zahtevajući razvoj otpornih bušilica i senzora sposobnih da izdrže ekstremne uslove unutar magma komora. Ukoliko plan prođe kako je planirano, naučnici predviđaju početak druge bušotine 2028. godine, iz koje bi izvlačili ultratoplu vodu pod visokim pritiskom za proizvodnju energije putem turbina.

Pored stečenih naučnih uvida, magmatska komora na lokalitetu Krafla mogla bi da ponudi dragocene informacije o formiranju kontinentalne kore i da pomogne u predviđanju erupcija sličnih vulkana. Izgledi za izvlačenje čiste energije iz ovih vulkanskih dubina predstavljaju brojne mogućnosti.

"Postoje beskrajne mogućnosti. Jedino što treba da uradimo je da naučimo kako da ukrotimo to čudovište", zaključuje Ingolfson, prenosi Sajens alert.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading