boris rtl
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Od kada je skočila cena gasa, potražnja za ovim načinom grejanja raste.

"Koštica je puno bolja, ima više kalorija, i količinski se troši otprilike 30 odsto manje nego što sam trošio na pelet", govori Boris Babić iz Vodnjana.

Kako piše portal "net.hr", osim što je uštedeo, grejanje na ovaj način takođe je, kaže, ekološko.

"Stavio sam koštice unutra, ima maleni filter koji sprečava ulazak ostalih materijala, grančica, većih delova, da ne uđu. Staje oko 100 kilograma, a svaki drugi ili treći dan je punim", ističe Boris.

Za kilogram koštica Boris izdvaja otprilike 30 centi, što znači da tona koštica košta oko 300 evra, a na taj način greje dva apartmana od 100 metara kvadratnih.

Čini se da se istorija ponavlja, koštice su se koristile za grejanje kada se maslinovo ulje proizvodilo na presu.

"Većina tih koštica danas u Hrvatskoj odlazi na kompostiranje zajedno s kominom, ali bolje ih je odvojiti na ovaj način. Na taj način, domaćinstva se mogu grejati s obzirom da je 30 odsto kaloričnija od peleta, a cena je otprilike dvostruko manja", smatra maslinar i proizvođač ulja Sandi Chiavalon.

Nakon gasa i peleta, koštice su pobedile.

"Ja sam je jednom namestio, i ona je programirana da se uključi da bude toplo ujutro. Kad krenemo na posao, ona se gasi i pali ponovo kad dođemo kući, tako da je uvek toplo", dodaje Boris Babić iz Vodnjana, koji je na ovaj način uspeo da uštedi, prenosi Net.hr.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading