POČELO JE! Firma Ilona Maska ugradila čip u ljudski mozak: "Pacijent se oporavlja"
Foto: Alo/Shutterstock

Cilj Neuralinka je da poveže ljudski mozak s kompjuterima, kako bi pomogla u rešavanju složenih neuroloških stanja. Brojne konkurentske kompanije već razvijaju sličnu tehnologiju.

Kako podseća Bloomberg, Neuralniku je američka administracija prošlog maja dala dopuštenje za testiranje čipa na ljudima, što je bila prekretnica, i čime je započeta šestogodišnja studija.

 

 

Pacijentima koji su dobrovoljno pristali da učestvuju u ispitivanjima hirurški je postavljen čip u deo mozga koji kontroliše kretanje. Čip šalje moždane signale posebnoj aplikaciji, s početnim ciljem da se „omogući ljudima da kontrolišu kursor kompjutera uz pomoć svojih misli”.

Musk je na X-u objavio da će se prvi proizvod Neuralinka zvati Telepathy. Trebalo bi da omogući kontrolu nečijeg mobilnog telefona ili računara mislima. „Prvi korisnici biće oni koji su izgubili mogućnost korišćenja svojih udova. Napredak bi trebalo da bude eksponencijalan“, tvrdi Mask.

POČELO JE! Firma Ilona Maska ugradila čip u ljudski mozak:

Foto: EPA/EFE/ALEXANDER BECHER

 

 

Neuralink je poslednjih godina sprovodio testove na životinjama, i više puta tražio odobrenje američke Uprave za hranu i lekove (FDA) za početak kliničkih ispitivanja na ljudima.

Prve dve ljudske primene uređaja Neuralinka na koje cilja Mask biće vraćanje vida i omogućavanje pokreta mišića kod ljudi koji to ne mogu činiti, piše biznis.rs.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading