DO KRAJA GODINE Ministarka Matić: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom doneće brojne prednosti
Alo

"Dogovorili smo se danas da ćemo sve naše snage usmeriti kako bi do kraja godine ili do kraja oktobra imali usaglašen Sporazum o slobodnoj trgovini, jer imajući u vidu dešavanja na globalnoj sceni, ekonomsku krizu koju je proizveo rat u Ukrajini, svi vidimo veliku korist da tražimo nova tržišta i nove trgovinske partnere, a posebno kada su to tradicionalno prijateljski narodi kao što je egipatski", izjavila je ministarka na skupu koji su otvorili predsednici Srbije i Egipta Aleksandar Vučić i Abdel Fatah al Sisi.

Matićeva je dodala kako su danas potpisan dokument o strateškom partnerstvu dveju zemalja i drugi bilateralni dokumenti važni, jer su tržišta Srbije i Egipta komplementarna.

Istakla je da je turizam uz trgovinu još jedna važna oblast moguće saradnje i da pored toga što Srbi tradicionalno letuju u Egiptu, Srbija može isto tako postati zanimljiva turistička destinacije za Egipćane.


„Uvođenje direktnog (Beograd-Kairo) leta koje će se sigurno desiti naredne godine uz nepuna tri sata leta, unaprediće značjano naše ekonomske i turističke odnose. Mi turistima iz Egipta nudimo i planine banje, seoski turizam, što je njima veoma interesnatno. Znamo po iskustvima turista iz Ujedinjenoih Arapskih Emirata i Azije koji obožavaju Srbiju", istakla je ministarka.

Ona je rekla da trgovinska razmena Srbije i Egipta u prvih pet meseci ove godine beleži rast od 75 odsto, ali je ocenila ona i dalje vrlo skromna, imajući u vidu potencijale obe zemlje.

"Do sada smo imali suficit u razmeni sa Egiptom, ali u poslednjih nekoliko godina imamo deficit, a voleli bismo da ponovo ostvarujemo suficit. U svakom slučaju je robna razmena skroma, a trebalo bi da bude bolja i verujemo da će potpisivanje strateških sporazuma pomoći da ekonomska saradnja ojača", rekla je Matićeva.

Primetila je da je u teškim vermenima krize, inflacije i poremećenih lanaca snabdevanja od izuzetne važnosti negovanje dobrih partnetrskih odnosa sa Egiptom.

"Verujemo da ćemo kroz ove sporazume davati doprinos stvaranju povoljnih uslova da naše komapnije posluju bez prepreka i što lakše", rekla je ministarka Matić.

Ona je najavila da će se tridesetak srpskih kompanija predstaviti na privrednom sajmu u Kairu u oktobru, a sve troškove njihovog nastupa će, u znak prijateljstva, snositi Egipat.

Ministarka trgovine i industrije Arapske Republike Egipta Nevin Gamea, navodeći da su odnosi između Srbije i Egipta dugovečni, a ne od danas, poručila je privrednicima da je Egipat otvoren za sve investicije.

Kako kaže, prisustvo dva predsednika na otvaranju foruma je velika podrška saradnji u poslovanju dve države.

Dodaje da su na forumu prisutni predstavnici velikih komapnija, kako privatnih, tako i državnih te da oni pojačavaju i uvećavaju značaj ove posete egipatske delegacije Srbiji.

Kako je navela, saradnja je moguća u mnogim oblastima, među kojima je i logistička saradnja, zatim investitori za poljoprivredna zemljista, izgradnju novih gradova, izgradnju infratstruktura i to u vezi voda, aerodroma, vozova, kanalizacije.

„Egipat se trka sa vremenom i kroz vizije unapređuje svoju državu uz podršku predsednika i državnih ustanova, kao i privatnim institucijama koje unapređuju saradnju“, kazala je Gamea.

Ukazujući na to da Egipat ima više od 100 miliona stanovnika, Gamea navodi da je u toj zemlji napravljena atmosfera za investicije.

„Ne bismo to mogli da nemamo političku podršku. Ako nešto želimo, to i možemo. Za sve naše projekte koji su unapredili državu, imali smo veliku podršku i partnerstvo sa privatnim sektorom gde smo unapredili saradnju“, navodi.

Prema njenim rečima, u Egiptu ima više od tri milijardi projekata, a ta zemlja ima potpisane sporazume sa državama EU, SAD, raznim arapskim državama i drugima.

„Egipat ima želju, viziju da uspostavi veću saradnju, daje veliku priliku svim državama, mi smo napredna zemlja, pružamo tehnologiju, logistiku, možemo da napravimo saradnju u raznim industrijama i da unapredimo našu industriju“, kaže Gamea.

Ističe i da je geografski položaj Egipta veoma važan i da Srbija i Egipat imaju priliku da iskoriste taj položaj što bi, dodaje, uticalo pozitivno na saradnju u sferi poljoprivrede, zdravstva.

Pozvala je ministrarku Tatjanu Matić i sve privrednike prisutne na Forumu da posete „svoju drugu domovinu“.

„Svi koji žele saradnju su dobrodošli“, istakla je Gamea.

Predsednik Federacije egipatskih industrija Mohamed Zaki al Savedi rekao je da ta zemlja ima veliki potencijal za saradnju na projektu koji se zove "Prijatan život", a podrazumeva izgradnju 5.000 stabmenih objekata za 60.000 Egipćana, čiji je cilj unapređenje stanovanja i infrastrukture.

"Samo ovaj projekat vredan je 54 milijarde dolara i učestvuje sa 15 procenata u našem privrednom rastu. To je naš poziv da postanete deo ovih projekata. Zamislite samo koliko u tom novom gradu traba napraviti stanova, soba, koliko nameštaja za te sobe, to su hiljade različcitih proizvoda i to je prilika za zajedničcku proizvodnju i nadam se da ćeno imati tu čast da je realizujemo", istakao je al Savedi.

Naveo je da postoji otvoreno polje za saradnju u inovacijama i dodao kako očekuje da dve države daju podršku unapređivanju kvaliteta proizvodnje i današnjim sastancima biznismena.

Predsednik Federacije privrednih komora Egipta Ibrahim Mahmud al Arabi rekao je pristunima da je poslednji put bio u Beogradu kada je imao četiri godine i da smatra kako će rezultat današnjih susreta biti velika razmena sa velikim brojkama.

"Kontejner koji će doći iz Egipta u Srbiju mora pun da se vrti za Egipat i isto tako kada naš biznismen dođe ovde da potpiše neki memorandum i srpski biznismen treba da sklopi neki posao u Egiptu", rekao je al Arabi.

Nakon uvodnih izlaganja zvaničnika, počeli su bilateralni sastanci privrednika učesnika poslovnog foruma.

Na forumu učestvije stotinka srpskih i 30 kompanija iz Egipta, a preddednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da će u toku dana biti održano više od 400 sastanaka poslovnih ljudi.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading