UVEŠĆE SE VELIKE PROMENE U MARKETIMA Nemački stručnjak objasnio kako će sve izgledati, ljudi će raditi noću
Foto: Shutterstock

Nemački stručnjak za trgovinu Gerit Hajneman (63) predviđa kraj trgovina u kojima će raditi ljudi.

- Moramo se oprostiti od supermarketa u kojima će nas usluživati trgovci i blagajnici jer će kupci sami skenirati svoje proizvode na samoposlužnim blagajnama - navodi Hajneman.

- Osoblje u supermarketima značajno će se smanjiti. Ubuduće će u trgovinama prvenstveno biti samo pripadnici obezbeđenja zbog sve veće stope kriminala i radnici koji će puniti police, a koji su u suštini potrebni samo noću - smatra stručnjak.

Hajneman smatra da će supermarketi kakve poznajemo uskoro postati prošlost baš kao što su trgovine u kojima je kupcu sve proizvode davao trgovac postale prošlost još prije nekoliko decenija.

Trend prema automatizaciji utiče i na druga područja.

- Takođe vidimo promene u ugostiteljstvu gde postoji veliki nedostatak osoblja. Uslužne radnike zamenjuju roboti. Ispitivanja s robotima traju već duže vrijeme - kaže Hajneman.

Mnogi lokali trenutno traže uslužno osoblje. Direktorka Dehoga Ingrid Hartges (63) navodi da je manjak radne snage ogroman.

- Iako su se neki zaposleni vratili nakon korone još nismo došli na nivo pre krize. To se takođe odnosi na pomoćne radnike kao što su studenti u pivnici - navodi Hartges.

Mnogi restorani su zbog manjka radnika prisiljeni da skrate radno vreme i uvedu više slobodnih dana.

- To može biti iritantno za goste jer se odjednom nađu pred zatvorenim vratima na izletima u ruralnim područjima - kaže Hartges, piše Feniks magazin.

Na pojedinim pozicijama plate su porasle za 20 posto, međutim, Hartges navodi da zbog manjka radnika mnogi kandidati traže znatno veće zarade, misleći pre svega na menadžera u ugostiteljstvu ili šefove sektora u hotelu.

Hartges navodi da su troškovi osoblja u martu porasli za 21,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading