NEMICA ŠOKIRALA SVET: “Kad platim sve račune, ovo je iznos koji mi ostane”
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nemački mediji često prenose izjave baš penzionera koji im otkrivaju koliko je stvarno teško. U utorak 24. oktobra nemački RTL je objavio priču sa 67-godišnjom Hildegard F. koja kaže kako ne može da živi od svoje penzije jer kad plati sve račune za režije, ostaje joj 11 evra dnevno za hranu.

Hildegard F. je bila pravna pomoćnica, radila je ceo život, nekad čak i honorarno jer se brinula o dvoje dece. Danas prima malu penziju i ne ostaje joj, kaže, gotovo ništa.

„Nikad ništa ne ostaje. Nikad“, govori žena u očaju.

I Hildegard F. nije jedina. Udruženje Lihtblik senior ejd (Lichtblick Senior Aid) pomaže starijim osobama s malom penzijom. Samo u Minhenu ima 4.000 ljudi koji redovno traže pomoć udruženja.

„Poslednjih godina penzioneri su se javljali oko 20. u mesecu i govorili kako nemaju novca za osnovne potrepštine, sad zovu već 10. u mesecu“, kaže Brigite Grung iz LichtBlick Senior Aid e.V. München.

Kako bi sprečili siromaštvo u penziji, nemačka stranka Die Linke poziva za temeljno preispitivanje penzija, prenosi Feniks magazin.

„Potrebna nam je minimalna penzija od 1.200 evra kako bi sprečili siromaštvo. To je minimum“, poručio je Ditmar Bartš (Die Linke).

U junu je osnovno osiguranje dobilo više od 690.000 penzionera širom zemlje, deset posto više nego prethodne godine.

Posebno su žene pogođene siromaštvom u starijoj dobi jer su kroz život manje zarađivale i nisu mogle kontinuirano da rade, prenosi b92.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading