Slikanje telefonom
Shutterstock
Slikanje telefonom

Shutterstock

Slikanje telefonom, Foto: Shutterstock

Ukoliko želite sliku koja će upiti u sebe trenutak u kojem je napravljena, evo nekoliko korisnih saveta koji će vam to omogućiti.

Fokus

Da biste dodatno izoštrili sliku, fokusirajte kameru na ono što želite da istaknete. Ovo najčešće radite tako što ćete prstom da kliknete na deo ekrana gde se nalazi objekat koji vam je najvažniji.

Ugao gledanja

Pre nego što uslikate objekat ili osobu koju želite, razmotrite subjekat svoje fotografije iz više uglova. Umesto regularne perspektive u visini svojih očiju, pogledajte kako bi fotografija izgledala ako biste se spustili ili podigli. Ovakve cake često vam mogu dati neobičan i dinamičan finalni proizvod.

Kadar

Horizontalni kadar se preporučuje ukoliko slikate pejzaže, more ili druga široka polja, a vertikalni ako su teme vaše fotografije drvo, zgrada ili čovek.

Svetlo

Lica ljudi nikada nemojte slikati pri jakom osvetljenju jer neće izgledati prirodno i videće se sve nesavršenosti. Za fotografisanje prirode najbolje je jutro ili veče, kada su sunčevi zraci blaži jer padaju pod oštrim uglom.

Ne koristite zum

Najveći broj pametnih telefona ne poseduje optički zum. Korišćenje digitalnog zuma znači smanjenje kvaliteta dobijene slike.