Hakeri, napad, IT, kompjuter
Shutterstock
Hakeri, napad, IT, kompjuter

Shutterstock

Hakeri, napad, IT, kompjuter, Foto: Shutterstock

"To je prvi proces ove vrste", kaže viši državni tužilac Jerg Angerer iz odeljenja za borbu protiv sajber-kriminala u Državnom tužilaštvu u Koblencu. Optužnica tereti osobe koje su kriminalnim klijentima za novac nudili računarski centar bezbedan od pristupa policije.

Krađa bilo kakvih podataka nije nimalo bezazlena

Shutterstock

Krađa bilo kakvih podataka nije nimalo bezazlena , Foto: Shutterstock

Među korisnicima servera je bila i darknet-platforma Flugsvamp preko koje se trgovalo ilegalnim opijatima i lekovima koji se mogu dobiti samo na lekarski recept, a vrednost prometa je bila 30 do 40 miliona evra.

Zašto je istražiteljima trebalo gotovo tri godine za intervenciju?
"Zato što je jako teško bilo dokazati da su ponuđači servera znali za kriminalnu delatnost svojih klijenata", kaže državni tužilac Angerer. A to je bilo ključno da mogli da budu optuženi za pomaganje u krivičnom delu.

Hakeri, napad, IT, kompjuter

Shutterstock

Hakeri, napad, IT, kompjuter, Foto: Shutterstock

To je uspelo preko praćenja mrežnog čvorišta računarskog centra. Tužilaštvo veruje da će na osnovu prepiski i četova dokazati da su organizatori računarskog centra znali za kažnjiva dela i "znatno ih pomagali" stavljanjem servera na raspolaganje.

Prilikom upada policije zaplenjeno 886 stvarnih i virtuelnih servera sa dva miliona gigabajta podataka. Kad bi se to prenelo na CD-ove trebalo bi 2,6 miliona CD-ova, a kad bi se ti CD-ovi složilo jedan na drugi, dosegli bi skoro visinu Mont Everesta.
Neki od servera još nisu dekodirani, tako da je broj nedela verovatno i veći.
Moguća i suđenja klijentima.

Pročitajte još: