Programer, IT
Shutterstock
Programer, IT

Shutterstock

Programer, IT, Foto: Shutterstock

Mnogi su verovatno čuli za naziv „ajtijevci“ (IT – aj ti), programeri, developeri, ali retko ko zna šta to tačno znači i kojim poslom se oni konkretno bave. Pošto su poslovi iz ove oblasti aktuelni, traženi i dobro plaćeni, evo objašnjenja i preporuke za edukaciju.  

Java je najpoznatiji program, a kurs se najčešće javlja i u obliku za početnike i za one koji već imaju neko predznanje. Ovaj programski jezik koristi se za izgradnju i razvoj velikog broja aplikacija, kao i njegovu primenu u različitim platformama i okruženjima. Java programiranje je jedno od najzastupljenijih i najtraženijih danas.

PHP edukacija je, pored Jave, jedan od traženijih. php spada u grupu tvz. serverski orijentisanih jezika (SSSL). Iako ga mnogi smatraju programskim jezikom, on to nije, već je tvz. skriptni jezik. To bi značilo da se php izvršava samo onda kada je pozvan, odnosno kada dobije zahtev od korisnika (recimo kada se pozove stranica nekog sajta). 

JavaScript“ je najpopularniji skriptni jezik na Internetu. Jedna od njegovih glavnih osobina je funkcionalnost na svim poznatijim Internet pregledačima za pretragu, kao što su“ Internet Explorer“, „Mozilla“, „Google Chrome“, „Firefox“, „Netscape“ i „Opera“.

„C#“  (Si šarp) je jedan od najzastupljenijih novijih programskih jezika - prva verzija premijerno je prikazana 2002. godine, kao sastavni deo „Microsoft“ razvojnog okruženja. U toku unapređivanja ovog programskog jezika, dodate su i razne funkcije, koje korisnicima omogućavaju programiranje bez izvornog koda.

iOS“ je najpopularnija i najisplativija platforma za razvoj mobilnih aplikacija namenjenih „Apple“ uređajima. Jedna od stavki koju biste trebali imati na umu ako se odlučite za iOS je da za razvoj ove vrste aplikacija morate imati „Mac“ računar.

Android kurs vas obučava za kreiranje različitih aplikacija za sve verzije Android operativnih sistema. Android operativni sistem zasnovan je na Linuxu, i po mnogim stvarima veoma je sličan ovom operativnom sistemu.

Linux  je polako napredovao i sada je postao sve popularniji među korisnicima. Ono što ga stavlja iznad Windows-a je da antivirus softveri nisu potrebni ovom operativnom sistemu. Kako je Linux sve zastupljeniji među korisnicima, tako raste i potreba za administratorima ovog operativnog sistem, te je Linux kurs sve traženiji među polaznicima.

„Web“ dizajn kurs je namenjen onima koji žele da dizajniraju „web“ sajtove. Posedovanje ove veštine omogućava poznavanje osnova HTML jezika, CSS stilova, JavaScripta, kao i najmodernijih tehnika HTML5 animacija i prikaza sadržaja, uz optimizaciju dizajna primenjivog, kako za računare, tako i za mobilne telefone, tablet i razne druge uređaje. Danas, gotovo svaka kompanija traži svoj prostor u digitalnom svetu, nejčešće u oblikuraznih vrsta Internet prezentacija, što potražnju za veb dizajnerima čini sve većom.

Edukacija za programere danas predstavlja i ulaganje u budućnost, pošto će ta zanimanja sve više biti tražena. Poznavanje jednog ili više programskih jezika danas, obezbeđuje dobro plaćen posao sa mogućnošću većeg izbora i povoljnijih radnih uslova i pogodnosti.