Fejsbuk
Tanjug / AP
Fejsbuk

Tanjug / AP

Fejsbuk, Foto: Tanjug / AP

Do ove mere je došlo nakon velikog skoka u korišćenju Interneta usled uvođenja vanrednih mera širom Evrope koje zahtevaju rad od kuće i društvenu izolaciju.

Prethodno su kompanije Netfliks i Gugl najavile da će prilagoditi sistem emitovanja svog video sadržaja novonastaloj situaciji.

"U situaciji kada se milioni Evropljana navikavaju na mere društvene izolacije tako što preko interneta rade, uče i zabavljaju se, zahvaljujemo Guglu i Netfliksu na koracima preduzetim za očuvanje nesmetanog funkcioniranja Interneta tokom kriza COVID19", izjavio je komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Evropska komisija je prethodno pozvala provajdere, operatere i korisnike internet usluga da u ovim vanrednim okolnostima spreče zagušenje mreže i obezbede otvoren Intrenet.

Platformama za prikazivanje je preporučeno da ponude standardne umesto HD sadržaja.

Korisnici su pozvani da prilagode svoje opcije smanjenju potrošnje infomracija tako što će koristiti bežični internet i manju rezoluciju sadržaja.

U Evropskoj komisiji kažu i pored povećanog pristupa Internetu trenutno nema zagušenja na mrežama u Evropi, ali pozivaju na oprez i nadgledanje situacije.