SUMNJE SVE VEĆE Da li je ovo dokaz da je požar u bloku 70 podmetnut?
Alo!/I.T.
SUMNJE SVE VEĆE Da li je ovo dokaz da je požar u bloku 70 podmetnut?

Alo!/I.T.

 

 

Šta je uzrok požara u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu? – pitanje je koje lebdi u vazduhu zajedno s otrovnim materijama nakon jedne od najvećih vatrenih stihija u prestonici.

Prema prvim informacijama, vatra je buknula u kuhinji kineskog restorana „326“, a pretpostavlja se da je do požara došlo došlo zbog neispravne plinske boce.

Na sreću, u požaru nije niko poginuo, ali pričinjena je velika materijalna šteta pošto je vatra gotovo progutala ceo tržni centar.

Nakon 12 sati borbe vatrogasci su uspeli da stave požar pod kontrolu s tim što će, kako kažu, takozvano dogašavanje trajati još najviše dva dana. Jedan od čak 127 vatrogasaca koliko je ukupno učestvovalo u gašenju vatrene stigije je povređen, ali, srećom, nije u životnoj opasnosti.

S druge strane, većina trgovaca koji su radili u tržnom centru tvrdi da sada jesu u “životnoj opasnosti” jer su im uništeni lokali i roba, što od vatre što od vode.

SUMNJE SVE VEĆE Da li je ovo dokaz da je požar u bloku 70 podmetnut?

Alo!/I.T.

 

 

Kineski tržni centar radi do 17 sati, a požar je izbio oko 20 sati. Radnik obezbeđenja Dragan Doknić bio je dežuran u trenutku kada je vatra buknula.

– Obezbeđenje je obišlo u 18 sati sve lokale i sve je bilo zaključano. U 19 sati je došlo do smene obezbeđenja. Ponovo smo prošli lokal po lokal i proveravali da li je sve zaključano i da li je sve u redu. Oko 20 sati jedan radnik obezbeđenja prijavio je požar u delu gde se nalazi kineski restoran na prvom spratu. Odmah smo pozvali vatrogasce koji su ubrzo stigli – ističe Doknić, koji ima dvadesetogodišnje iskustvo u ovom poslu, prenosi Objektiv.

Trgovci sumnjaju da je vatra slučajno buknula

Naravno, u tržnom centru je radilo najviše Kineza koji listom ne veruju šta se dogodilo, a većina njih ubeđena je da je požar podmetnut.

Kako kažu, nemoguće je da toliki požar slučajno bukne. A vatra je bila takva da je progutala prvi sprat dok su lokali u prizemlju uništeni od vode. Pojedini trgovci sumnjaju da je za sve odgovoran roštiljdžija u kineskom restoranu „326“, gde je buknuo požar pošto je, navodno, zaboravio da ugasi žar.

SUMNJE SVE VEĆE Da li je ovo dokaz da je požar u bloku 70 podmetnut?

Alo!/I.T.

 

 

Neispravna plinska boca izazvala požar?

Međutim, direktor obezbeđenja u Kineskom tržnom centru Radovan Miljević tvrdi da to nije uzrok požara.

– Najverovatnije je do požara došlo zbog neispravne plinske boce koja nije imala takozvani nepovratni ventil pa je plamen buknuo unutar boce. Inače, vatra je buknula u kuhinji kineskog restorana. Pitanje je i da li su vlasnici tog restorana poštovali sve propise, koliko su imali tih plinskih boca, da li su bile atestirane… Koliko mi znamo, roštilj je bio ugašen i nije bilo nikakvog žara – podvlači Miljević, i dodaje da, prema njegovim saznanjima, požar nije podmetnut.

Kako kaže, kuhinja kineskog restorana je po mnogo čemu posebna.

– Ventilacija im je bila jako zamašćena. Takođe, i hrana je specifična. Kinezi su poznati po tome da dovode i svoju ventilaciju iz Kine. Dodatni problem predstavlja činjenica da je krovna konstrukcija izgrađena od suvog materijala pa je brzo i ona buknula – apostrofira Miljević.

SUMNJE SVE VEĆE Da li je ovo dokaz da je požar u bloku 70 podmetnut?

Alo!/I.T.

 

 

Nikada se nije dogodio veći požar u tržnom centru

Direktor obezbeđenja u Kineskom tržnom centru Radovan Miljević naglašava da se nikada nije dogodio ni približan incident u ovom objektu.

– Sećam se da je pre nekoliko godina jedan Kinez pušač bacio cigaru u kantu koja je potom buknula, ali nije došlo do većeg požara. Kada je izbila vatra u kuhinji restorana, mi smo odmah pozvali vatrogasce i policiju. Mi nemamo ovlašćenje da ulazimo u objekat pa je to morala da učini policija – objašnjava Miljević.

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
sasa

14.08.2021 06:59

ako nikne nekoa nova zgrada sve je jasno,lokacija je vrh

Daca

14.08.2021 07:07

Saosecam bol i gubitak imovine sa vrednim i dragim prijateljima KINEZIMA.

Kiki

14.08.2021 19:56

@Daca - Država Srbija da pomogne kineskiim građanima, jer je Kina uvek bila uz nas i pomagala nam.