ŠEF GRUPE AMERIKA PAO ZBOG KORONE! Mileta Miljanić optužen pred sudom u Njujorku jer je prevario američku vladu
Foto: privatna arhiva

Mileta Miljanić, vođa ozloglašene grupe „Amerika“, optužen je pred sudom u Njujorku da je prevario biznis-agenciju Vlade SAD za 202.000 dolara! On je podneo zahtev da njegova firma dobije novčanu pomoć tokom pandemije kovida 19, ali je FBI utvrdio da su se sredstva koja su mu uplaćena slila u džepove najvećih svetskih kriminalaca!

Kako se navodi u optužnici, rođeni Bošnjak sa državljanstvom Srbije u tome je imao pomoć porodice Gambino - jedne od pet porodica koje čine strukturu mafijaške organizacije sa Sicilije, poznatije pod imenom „Koza nostra“!

ŠEF GRUPE AMERIKA PAO ZBOG KORONE! Mileta Miljanić optužen pred sudom u Njujorku jer je prevario američku vladu

Shutterstock/Svetlana Lukienko

 

„Miljanić je u martu 2020. podneo zahtev ageniciji SBA za novčanu pomoć. U tom dokumentu naveo je da vodi kompaniju pod nazivom MDP Rebar Solutions LLC, koja se tobože bavi građevinskim poslom. Međutim, federalna policija je otkrila da ta firma ne posluje legalno. Reč je o kompaniji preko koje se članovima Miljanovićevog klana uplaćuju milioni dolara. Miljanić je člana porodice Gambino zaposlio kao savetnika“, navodi se u optužnici koju su objavili američki mediji.

Više puta izbegao zatvor

Kao i pokojni šef Gambino porodice Džon Goti, Miljanić je dosad u velikoj meri izbegavao ozbiljne zatvorske kazne. Poznat i kao Majk i Majk Majk, Miljanić je odležao svega tri godine u saveznom američkom zatvoru zbog prevare 1980-ih. On je 2012. bio osuđen u Italiji za trgovinu kokainom. Nakon dve godine robije pušten je na iz zatvora na posao, kada je i pobegao u SAD.

Vođa grupe „Amerika“ je, kako je objašnjeno, tvrdio da njegova firma radi legalno i da ima prihod više od dva miliona dolara godišnje. Međutim, FBI ga je prisluškivao i zaključio da je ona bila samo paravan za kriminalne aktivnosti.

„Od 2018. do 2021. na tri bankovna računa njegove firme uplaćeno je oko 6,8 miliona dolara. Od toga je oko 5,7 miliona dolara došlo isključivo od građevinske kompanije u vlasništvu Miljanića, 810.000 dolara uplatio je on ili njegova porodica, a 202.000 dolara došlo je iz kredita agencije SBA, kojoj je zatražio novčanu pomoć tokom pandemije“, navodi se u optužnici.

Agent FBI Vilijam Dion izjavio je pred sudom da je pregledao račune Miljanićeve firme i zaključio da on nije imao nikakve troškove za građevinski materijal, kako je tvrdio.

- Iz kase firme je oko 1,7 miliona dolara isplaćeno Miljaniću, njegovoj supruzi Radi, ćerki i dvojici sinova, 1,5 miliona dolara članu porodice Gambino, 925.000 dolara iks osobi, 484.000 Gambino „vojniku“, dok je ostatak uplaćen drugim mutnim likovima, uključujući 10.000 dolara za devojku člana porodice Gambino. Miljanić je manipulisao knjigama svoje firme da bi izbegao i plaćanje poreza - rekao je Dion.

Nakon svedočenja federalnog policajaca, Miljanić se kratko izjasnio: „Radi šta moraš.“ Nastavak suđenja zakazan je za 6. jun.

Žena Rada pisala sudu: Budite blagi

Budući da je Miljanić već osuđen za posedovanje pištolja koji je nađen u njegovoj kući, i da je zbog toga u zatvoru, njegova supruga Rada je putem pisma tražila od suda da bude blag prilikom izricanja presude.

- Moj muž mnogo teško podnosi zatvorsku kaznu jer ne može da bude s porodicom, posebno sa unucima, koje najviše voli. On je čovek koji je ugledan u srpskoj i njujorškoj zajednici. Poznat je po tome što pomaže ljudima, a ne da im preti - napisala je Rada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading