DROGA
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Opasan narkotik fentanil od čijeg samo jednog grama može da se napravi čak 7.000 smrtonosnih doza stigao je na beogradske ulice, saznaje Alo!.

Da je reč o izuzetno opasnoj drogi svedoče egzaktne brojke iz Sjedinjenih Američkih Država po kojima je od nje, samo u 2022. godini, umrlo 108.000 osoba!

Zloupotrebili sredstvo protiv bolova

Prema registru Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC), u pitanju je sintetičko sredstvo protiv teških bolova, slično je morfijumu ali je višestruko jače od njega i smrtonosno u maloj dozi od samo dva miligrama.

Njegova proizvodnja zahteva minimalno tehničko znanje, a uputstvo za pravljenje se, prema rečima upućenih u ovu problematiku, može naći čak i na internetu.

Intenzivno uzimanje i ove droge može da izazove smrt kod uživaoca. Reč je o vrsti takozvanih sintetičkih droga koja se stvara u laboratoriji od legalnih hemijskih sastojaka, čiji je učinak skoro identičan kao uzimanje kokaina ili heroina.

Fentanil se u medicini koristi kod otklanjanja hroničnog bola u slučaju karcinoma.

A da se fentanil koristi kod nas otkriveno je, zapravo, tokom suđenja optuženom Đuri N. (24) za ubistvo Vuka J. (30) kada je pročitan obdukcioni izveštaj. U njemu je navedeno da je ubijeni Vuk J. u krvi osim alkohola, kokaina imao i - fentanil.

droga

undefined

 

 

Vuk J. je ubijen kada je sa prijateljima došao ispred kuće optuženog te se tad, kako se navodi u optužnici, sukobio sa ocem i bratom Đure N. Po navodima optužnice tada je iz svoje sobe istrčao Đura noseći „kalašnjikov“, te je otvorio vatru i ranio Vuka J., koji je kasnije od posledica ranjavanja preminuo. Đura je pobegao, ali se posle dva dana skrivanja sam predao tvrdeći da nije znao da je Vuk preminuo i da mu nije bila namera da ga ubije, već da je samo želeo da zaštiti svoju porodicu i sebe. Ko je kriv i šta  je uzrok sukoba, na sudu je da utvrdi, ali ono što je pobudilo pažnju je izveštaj sa obdukcije.

Sporadično korišćenje droge

Fentanil se u Srbiji ne koristi kao droga i zaplena te supstance zasada nije bilo, saopštila je Kancelarija za borbu protiv droga (KBPD) sredinom avgusta ove godine za medije.

Ova Vladina kancelarija navela da se kod nas koristi u statistički zanemarljivom procentu.

- U našoj zemlji nije aktuelna zloupotreba fentanila. Većinu iskustava sa tom supstancom pojedinci su imali van granica naše zemlje - rekao je za medije Milan Pekić, direktor KBPD-a.

Globalni mediji javili su nedavno da se psihoaktivna supstanca fentanil pojavila u zemljama zapadne Evrope, te da je stigla i na balkansko tržište narkotika, među kojima je i bugarsko.

 

Naime, odbrana Đure N., optuženog za ubistvo, tvrdi da je fentanil pomutio razum Vuku, koji je izazvao incident koji se tragično završio.

droga

undefined

 

 

- Hemijsko-toksikološkom analizom je utvrđeno da je u krvi imao prisustvo fentanila i kokaina. Veštaci sad treba konkretno da odgovore da li su alkohol i navedeni opijati pojedinačno i u sadejstvu uticali na svest Vuka J. i u kojoj meri, pre svega po pitanju agresivnosti, lažnog samopouzdanja i precenjivanja sopstvenih mogućnosti - navedeno je na početku glavnog pretresa.

Naš sagovornik navodi da je upravo tad otkriveno da je i kod nas stigla jako opasna droga zbog koje su Amerikanci podigli zid sa Meksikom kako bi sprečili njeno krijumčarenje.

- Ovaj narkotik važi za novu drogu na tržištu i izdvaja se zbog činjenice da od jednog grama ovog primarnog farmaceutskog narkotika može da se napravi oko 7.000 doza za uličnu prodaju, a dva miligrama su smrtonosna! Droga fentanil je relativno nova na narko-tržištu. Njeno dejstvo je slično heroinu - navodi izvor i dodaje:

droga

undefined

 

 

- Procenjuje se da kilogram ove droge na crnom tržištu narkotika vredi oko 5.500 evra. Prema raspoloživim informacijama, fentanil je zapravo primarna farmaceutska opoidna droga, koja često služi kao osnova za hemijsko modifikovanje i stvaranje zabranjenih supstanci.

droga

undefined

 

 

Od ove droge umrli pevači Princ i Kulio

Jedna od poslednjih žrtava fentanila je i unuk (19) glumca Roberta de Nira. Od posledica konzumacije ove droge  umro je i svetski poznati pevač Princ.

Čuveni američki reper Kulio, koji je preminuo u septembru 2022. godine u 60. godini, umro je od efekata fentanila i ostalih droga, rekao je  svojevremeno njegov menadžer Džarez Posi.

droga

undefined

 

sinte

Prema njegovim navodima, fentanil ima 50 puta jače dejstvo od heroina i 80 puta jače od morfijuma. Posebno su smrtonosne kombinacije fentanila s heroinom, kokainom i amfetaminima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading