UBICE PADAJU I POSLE DECENIJE 4 metode policije koje rešavaju i zaboravljene zločine
Foto: Printscreen/Instagram/192_rs

Telo Slavoljuba L. (46) iz Osečine kod Valjeva pronađeno je 6. oktobra 2014. na obali Save kod Rume, a osumnjičeni za ovo ubistvo, inače sin žrtve, uhapšen je devet godina kasnije.

Hapšenje Dragana L. (36), koji je gotovo čitavu deceniju živeo slobodno, iako je počinio težak zločin, otvorilo je pitanje "da li zaista postoji savršen zločin?".

Naime, kada je telo Slavoljuba L. pronađeno mislilo se da je u pitanju anonimni utopljenik, ali se nakon odbukcije utvrdilo da je nasmrt izboden i bačen u reku.

Devet godina kasnije

- Dragan je bio taj koji je prijavio nestanak oca, nakon čega je i identifikovan leš. Međutim, osumnjičeni za ovo delo uhapšeni su tek devet godina kasnije i to kad je, zbog drugog krivičnog dela, uhapšen Draganov rođak Milorad N. koji mu je navodno pomogao da ubije oca i prikrije tragove nedela - navodi izvor.

Dragan L. i njegov rođak se tek od nedavno nalaze u pritvoru, a stručnjak za Kurir objašnjava da je izreka da ne postoji savršen zločin, definitivno utemeljena na istini.

- Kad su u pitanju zločini, pogotovo u porodici, ljudi teško mogu da sakriju delo i da ne govore nikome i ništa o tome. Čovek po prirodi ne može da ćuti i muči se sa onim što mu stoji na duši, ili progovori ili nešto uradi kako bi povredio sebe, pa se na taj način sazna za ono što je prethodno uradio - kaže za Kurir Dejan Radenković, bivši funkcioner MUP.

Prema njegovim rečima, kad je razmak između ubistva i hapšenja osumnjičenog ovako dug, četiri su načina da se počinilac otkrije.

- Jedan od načina je da se biološki tragovi koje je policija na terenu prikupila, fiksirala i evidentirala uredno u bazu, poklope sa DNK tragom lica koje je sada uhapšeno zbog nekog drugog krivičnog dela. Drugi način je da neko progovori o zločinu. Nije važno da li će to biti neko ko je u zločinu i učestovovao ili neko drugi- kaže nam Radenković i dodaje da je treći način da zločinac naudi sebi, pa se tako otkrije šta je prethodno uradio, dok je četvrti da sam posle izvesnog vremena prizna sve.

- Jedina stvar koja ne može da se ponovi je uviđaj i to je ono što mora biti odrađeno perfektno da bi se istraga isplatila. Nije bitno da li će to biti istog dana ili posle 10 godina, ako je uviđaj odrađen kako treba i tragovi pažljivo evidentirani, neminovno je da će zločin biti rešen.

Dokazi ostaju

I Časlav Ristić, forenzičar MUP u penziji, ranije je objašnjavao "da je teorija o savršenom zločinu zabluda".

- Ako se neko krivično delo ne reši odmah, ne znači da neće u nekom narednom periodu, jer ako taj počinilac opet napravi krivično delo, njegovi podaci su već u bazi. Takođe, ukoliko neki biološki dokaz ostane na mestu zločina, u vidu dlake, traga krvi, urina, i takve stvari su nakon 15-20 godina isto upotrebljive i mogu da nam otkriju zločinca. Od velike koristi je i DNK analiza, koja je počela da se koristi 2000 - rekao je Ristić ranije za Kurir.

Pet godina krio da je ubio oca

Srbiju je uzdrmao i slučaj Srećka Ljubenovića iz Kučeva, koji je ubijen 2013, a čiji su ostaci nađeni 2018. Kad je nađeno telo, pokazalo se da je i njega, kao i Slavoljuba L. ubio sin.

- Da je Ljubenović ubijen, a ne da je otputovao u Južnu Ameriku da radi, kako su to njegovi ukućani govorili, saznalo se pet godina kasnije, pošto je telo slučajno otkriveno u njivi. Po pronalasku tela, sin je priznao zločin - podseća izvor.

Zabetonirala muža i tri godine lagala

Biljana Stojanović iz okoline Leskovca je 2019. ubila muža Ivana i zabetonirala telo u buretu, a tri godine je živela kao da se ništa nije desilo i lagala okolinu da je on otišao u Rusiju da radi.

Rešenje posle 40 godina

Slučaj nerešenog ubistva devojčice (12) u Teksasu rešen je posle čak četiri decenije. Ubica je Džerald Dvajt Kejsi, koji je pogubljen 2002. zbog nepovezanog slučaja teškog ubistva. Naime, Lesija Mišel Džekson ubijena je 1979, a njen ubica otkriven je uz pomoć DNK tehnike poznate kao „M-Vac".

Devojčica je, da podsetimo, nestala 7. septembra nakon što se kupala na jezeru sa prijateljima. Njene naočare su pronađene sledecćeg dana, a radnik na naftnom polju pronašao je njeno telo šest dana kasnije. Obdukcijom je utvrđeno da je bila seksualno zlostavljana, pa ubijena.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading