KAKO JE DNK MAJKE DEČAKA UBICE DOSPEO NA ČAURU U ŠKOLI: Forezničar otkriva MISTERIOZNE detalje iz istrage
Foto: Alo/Alo!

Glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva Nenad Stefanović opisao je da je dečak ubica ušao u školu i prvo ubio čuvara, zatim dežurne učenike. U učionici je ispalio 45 projektila.

Optužnica je podignuta i protiv majke dečaka, zbog DNK tragova koji su nađeni na jednoj od čaura.

"Ona je optužena jer je neovlašćeno držala municiju, s obzirom da je tokom istrage na jednom od metaka za pištolj "češka zbrojevka" pronađen njen nesporni DNK trag. Tačnije, na jednoj čauri koja je pronađena kod vrata u učionici-kabinetu istorije", rekao je glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva Nenad Stefanović.

Forenzičar Časlav Ristić kaže za Informer da je majka dečaka najverovatnije imala dodir sa municijom pre nego što je njen sin krenuo u krvavi pir i da je na taj način ostavila DNK na toj čauri.

"Ona je živela u tom stanu sa suprugom i sinom. Najverovatnije je dolazila u dodir sa tom municijom i na taj način ostavila svoj DNK. Da li je to bilo iz radoznalosti ili iz potrebe, to neka utvrdi istraga. Ovo može da ukazuje na mnogo stvari", kaže Ristić.

Prema njegovim rečima postupak zbog nedozvoljenog nošenja i držanja oružja, koje je tužilaštvo pokrenulo protiv majke dečaka, ukazuje da je ona imala dodira i sa oružjem.

"U svakom slučaju krivično delo koje joj se stavlja na teret je izuzetno ozbiljno i za to je zaprećena ozbiljna zatvorska kazna", navodi sagovornik Informera.

Kako je Stefanović rekao na konferenciji za medije, postoji opravdana sumnja da je okrivljeni otac dečaka u periodu od godinu dana pre tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja.

KAKO JE DNK MAJKE DEČAKA UBICE DOSPEO NA ČAURU U ŠKOLI: Forezničar otkriva MISTERIOZNE detalje iz istrage

Foto: Alo!/Aleksandar Nalbantjan

 

 

- On ga je u tri navrata vodio u Streljački klub "Partizan Practical Shooting" i jednom u otvoreni prostoru u Etno selo "Gostoljublje" u Mionici uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka ne odgovaraju uzrastu njegovog sina - rekao je Stefanović.

Optužnica je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, uz predlog suda da optuženom ocu produži pritvor, kao i da ga nakon održanog glavnog pretresa sud oglasi krivim i osudi na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina. Takođe, sumnja se da je okrivljeni postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji i Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj oružja i municije, odnosno držao je predmetno vatreno oružje sa pripadajućih šest okvira i pripadajućom municijom umesto u metalnom sefu sa ključem.

- U istrazi je utvrđeno da je okrivljeni držao neobezbeđeno oružje u koferima za transport oružja i municije, umesto u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku, a koji je prethodno okrivljeni nabavio radi ostvarivanja uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja u cilju dobijanja odobrenja nadležnog organaza za nabavljanje i držanje vatrenog oružja - rekao je glavni javni tužilac.

Okrivljeni je tako omogućio detetu da dođe u posed dva pištolja, za koja ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, i to pištolja marki "Češka zbrojevka" i "Ruger", za čije nabavljanje i držanje je on posedovao odobrenje nadležnog organa.

Zbog krivičnog dela Davanje lažnog iskaza, neposredno su optuženi i predsednik streljačkog kluba "Partizan Practical Shooting" i instruktor u tom klubu.

- Okrivljeni vlasnik je, kako se sumnja, dao lažan iskaz pred tužilaštvom, kada je ispitivan u svojstvu svedoka u istrazi protiv oca dečaka, tako što je tvrdio da on nije video dečaka da puca, da ga je video samo jednom preko video nadzora kako dotrčava do svog oca koji puca, te da je tada lično dao nalog instruktoru da dete izvede napolje - rekao je Stefanović.

On je dodao, da je on tvrdio da nikada nije upoznao ovo dete, niti da je bio sa njim na vatrenoj liniji, a takav iskaz je suprotan dokazima koje je prikupilo Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa MUP.

Za majku dečaka tužilaštvo je predložilo kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 meseci, a za predsednika streljačkog kluba "Partizan" okrivljenog i instruktora u tom klubu kazna zatvora u trajanju od po tri godine.

Informer

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading