SMENJENA STOPA KRIMINALA U Zrenjaninu i okolini bezbedni građani i imovina
Foto: Alo/RINA

 

U oblasti suzbijanja kriminaliteta evidentan je trend smanjenja obima ove negativne pojave. Ukupan broj otkrivenih i registrovanih krivičnih dela smanjen je za oko 8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Tokom oktobra evidentirano je 199 krivičnih dela, dok je u istom mesecu prošle godine taj broj 215 na području Policijske uprave u Zrenjaninu.

Nadležnim tužilaštvima podnete su krivične prijave protiv 134 osoba, od kojih je 12 osoba maloletno. Zbog težih krivičnih dela policijski službenici zadržali su šest osoba, a uhapsili pet.

Nije bilo evidentiranih događaja sa obeležjima najtežih krivičnih dela kao što su ubistva, teška ubistva niti pokušaja izvršenja ovih krivičnih dela.

Najdominantniji oblik kriminaliteta na području Policijske uprave u Zrenjaninu predstavljaju krivična dela iz oblasti imovinskog kriminaliteta, pre svih krađe i teške krađe. Ova dva krivična dela čine preko 40 odsto ukupno evidentiranog kriminaliteta na području.

Broj krivičnih dela nasilja u porodici u odnosu na isti mesec prošle godine znatno je manji. Protiv 16 osoba podnete su krivične prijave za izvršena krivična dela na štetu 22 osobe. 

Većinom je reč o verbalnom nasilju i najčešće do nasilja dolazi između bračnih i vanbračnih supružnika, kao i dece i roditelja. Nije evidentirano ni jedno krivično delo iz ove oblasti u kojem je došlo do težih posledica.

Kada je reč o suzbijanju krivičnih dela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, otkriveno je 28 ovih dela, što je za 56 procenata više u odnosu na oktobar 2022. godine.

Tokom rada na otkrivanju ovih krivičnih dela realizovano je 27 zaplena u kojima je oduzeto 814 grama opojnih droga, uglavnom marihuane, kokaina i amfetamina.

U ovom mesecu podneto je pet krivičnih prijava za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija kojom prilikom su oduzeta dva komada oružja i 137 komada  municije.

Na teritoriji Područne policijske uprave u oktobru 2023. godine boravilo je 2006 stranih državljana. Nije bilo evidentiranih krivičnih dela sa elementima prekograničnog kriminala, krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima.

Ukupno stanje bezbednosti na području Policijske uprave u Zrenjaninu tokom oktobra 2023. godine ispoljava trendove opadanja rizika u svim ključnim oblastima bezbednosti, pa kroz iskazane trendove možemo uočiti kontinuirane karakteristike stabilnosti povoljnog stanja bezbednosti, ostvarenog kroz svakodnevno, plansko preduzimanje mera i sprovođenje aktivnosti od strane policijskih službenika Policijske uprave u Zrenjaninu, što doprinosi stvaranju izraženijeg osećaja lične i imovinske sigurnosti građana, odnosno podizanju nivoa kvaliteta njihovog života, zaključuju u PU Zrenjanin.

 (Miroslava Obadić)

 

BONUS VIDEO

 

 

@dosije.192 Predrag Balcacanović, predsednik Srpske asocijacije telohranitelja, o slučaju Duš(M)anke, žene koja je ubila muža pa zapalila brata #dosije192 #dusanka #fypシ #zlocin #predragbalcacanovic ♬ original sound - Dosije 192

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading