ubistvo
Foto: Alo/Alo

Odbrana je na jučerašnjem suđenju priložila podnesak Višem sudu u Beogradu i navela da komisija veštaka nije imala uvid u nalaz, mišljenje i primedbe stručnog savetnika odbrane prof. dr Milutina Nenadovića, iako je on prisustvovao razgovoru okrivljenog sa psiholozima i psihijatrima i dao svoj pisani nalaz i mišljenje koje je dostavljeno Višem javnom tužilaštvu 2. decembra 2022. godine. Branioci Milenko Cvijović i Miodrag Rašić u podnesku navode da komisija veštaka uopšte nije uzela u obzir snimke sa kamera na CD-ovima koji postoje u spisima zbog čega smatraju da je nalaz nepotpun i nedorečen. Oni su predložili da se uradi dopunski nalaz, pa tek onda da se izjasne komisija ili predstavnik komisije i da odgovore na dodatna pitanja.

ubistvo

Branioci  Miodrag Rašić i Milenko Cvijović sa Milanom Nikolićem, ocem optuženog, Foto Dejan Briza

 

- Naglo suočen sa okolnostima nakon buđenja zbog prethodnog traumatskog iskustva sa Vukom Jolovićem okrivljeni je zapao u stanje razdraženosti najvišeg stepena - straha, besa i ljutnje, bojeći se za vlastiti život i život svoje porodice. To potvrđuju dva ključna momenta. U Jolovića nije ispalio jedan metak već rafal, što je marker visokog stepena impulsivnosti. Posle toga nije došlo do katarze ili pražnjenja, već je odlutao i tek nakon dužeg vremena se stabilizovao i sam prijavio policiji. Razdraženost je osnov za umanjenje kazne, a ukoliko postoji nužna odbrana, može doći i do oslobađanja. To je posebno afektivno stanje koje remeti sposobnost za rasuđivanje i volju, mada samo po sebi ne predstavlja duševno oboljenje ili poremećenost. Srdžba ili prepast dovode do postupanja na mah, a osoba nije dovedena u takvo stanje svojom krivicom, već postupanjima spolja - napisao je dr Nenadović ukazujući na to da je Jolović svojim ponašanjem mogao da ugrozi ugled i čast Nikolića i da ga tako isprovocira.

ubistvo

Vuk Jolović, Foto privatna arhiva

Podsetimo, Đuro je zaplakao na saslušanju kod tužioca i otkrio da su ga Vuk Jolović, njegov ujak i njihov prijatelj kobnog dana toliko prebili da se uneredio, dok je na glavnom pretresu izjavio da bi pristao da ga maltretiraju koliko god hoće kada bi mogao da vrati vreme jer nije hteo da ubije Vuka!

- Kobnog dana Đura je posle batinanja došao kući i legao da spava, ali su Vuk Jolović i Miloš Mihajlović Kole došli pijani i pod dejstvom narkotika na naš kućni prag i izazvali ga da uradi nešto čime je uništio dve porodice, kako svoju, tako i porodicu Jolović. Pojedini mediji plasiraju informacije da se pre nemilog događaja slikao u garaži s vatrenim oružjem i da je to objavljivao na društvenim mrežama. Pokušavaju da ga predstave kao opakog kriminalca sumnjive prošlosti, iako su Jolović i Mihajlović mnogo puta dolazili u sukob sa zakonom zbog nasilničkog ponašanja, nanošenja teških povreda, iznude, ucena i nedozvoljenog držanja opojnih droga. Prava istina je da je to plastična puška koja je kupljena u kineskoj prodavnici za hiljadu dinara i da je reč o mladalačkoj šali - rekao je ranije za Alo! otac optuženog Milan Nikolić.

Suđenje se nastavlja 5. i 6. juna.

Pilot zbog droge izgubio razum?

 

Kako ja Alo! pisao, u nalazu veštaka koji je dostavljen sudu navodi se da su u krvi ubijenog Jolovića nađeni opasan narkotik fentanil, kokain i alkohol. Odbrana zastupa tezu da je Nikolić zgrabio „kalašnjikov“ i povukao okidač jer je pilot zbog dejstva ove droge izgubio razum, upao u njegovu porodičnu kuću i počeo mahnito da lomi stvari, bije njegovog brata i oca i preti da će mu silovati majku.

Droga fentanil poznata je po tome što je Amerika počela da pravi zid prema Meksiku da bi sprečila njeno krijumčarenje. Kilogram fentanila na crnom tržištu vredi oko 5.500 evra, a od jednog grama može da se napravi čak 7.000 doza za uličnu prodaju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading