Albanci ucenjuju: Srbija mora priznati Kosovo što pre, pitanje je samo po kojoj ceni

Politički analitičar smatra da je nacionalni interes Kosova da ponudi što manje u zamenu za dobijanje priznanja od Srbije

Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija, Foto: Printscreen

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu rekao je da je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak došao u Prištinu da "opipa puls" kosovske strane i sazna šta može ponuditi u zamenu za priznanje od Srbije. On smatra da konačni sporazum zavisi od Vučića i Kurtija, ali i intenziteta pritiska SAD i EU na Srbiju, prenosi Kljan Kosova.

"Poseta Lajčaka je sa ciljem da se vidi kakav može da bude konačan dogovor i šta Kosovo može da ponudi u zamenu za priznanje Srbije. Žalosno je što su i 20 godina nakon oslobođenja, 10 godina nakon nastavka dijaloga i 15 godina od početka pregovora sa Srbijom, deo političke elite, javno mnjenje, intelektualci i novinari zbunjeni oko suštine dijaloga Kosova i Srbije", smatra Spahiu.

Aljbin Kurti pokušava da "smanji cenu", smatra Spahiu, dodajući da lider Samoopredeljenja dobro zna da je dijalog sa Srbijom jedan od glavnih prioriteta nove vlade, iako u javnosti iznosi drugačiji stav.

"Aljbinu Kurtiju je jasno koji je cilj dijaloga. Kada mu to nije bilo jasno, pisao je grafite 'Nema pregovora, Samoopredeljenje“. Sada zna šta je suština procesa, pa pokušava da spusti cenu što je moguće niže. Prvo je dijalog odredio kao sedmi, a zatim kao četvrti prioritet“, dodaje Spahiu.

Politički analitičar smatra da je nacionalni interes Kosova da ponudi što manje u zamenu za dobijanje priznanja od Srbije.

"Suština procesa je da Kosovo daje što manje u zamenu za dobijanje priznanja od Srbije. Priznanje je nacionalni interes Kosova, a nacionalni interes Srbije je da prizna nezavisnost uzimajući što je više moguće od Kosova. To znači ili deo teritorije Kosova, ili nadležnost ZSO, ili bilo koju drugu opciju koja je moguća. Trenutno je pod pritiskom EU i SAD, ali nedovoljno da po svaku cenu prizna Kosovo. Naravno da Beograd koristiti takvu situaciju i ukoliko izgubi teritoriju, trudiće se da bar nešto izvuče“, navodi Spahiu.

On smatra da je Kosovu potrebno priznanje Srbije što je pre moguće.

"Priznanje Srbije je važno zbog napretka Kosova u međunarodnoj zajednici. Kosovo nepriznavanje Srbije košta milijarde. Ukoliko Kosovo ojača institucije i postane verodostojna država na međunarodnom planu, uslovi Srbije bi se smanjili i možda bi u nekom trenutku priznala Kosovo bez ikakve nadoknade. Ipak, to bi potrajalo predugo i moramo biti zainteresovani za priznanje što pre. Ovo će prvenstveno zavisiti od Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, ali i od intenziteta pritiska Amerikanaca i Evropljana na Srbiju. Što je veći američki i evropski pritisak na Srbiju, to će Kosovo platiti nižu cenu. Ukoliko je pritisak slab, cena za Kosovo će porasti", zaključio je Spahiu.

Povezane vesti

  • Korisnik: Djordje
    03/03/2021 - 17:13
    Ovo sto smo procitali ibptice na grani znsju?! Po koji put za ovih dvadeset godina skusamo i citamo nesto sto je na hiljade puta receno?! Ama bad nista nema sto ne znsmo?! Kakav je razlog ovskvih tekstova koji se ponavljaju iz dana u dsn godinsma?! Vase plate?!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA