GUBE PODRŠKU MOĆNIH SAVEZNIKA Amerika poslala poruku Prištini: Spremite se!

"Teški kompromisi" u cilju postizanja normalizacije odnosa Prištine i Beograda, koje je predsednik SAD Džo Bajden spomenuo u pismu upućenom kosovskoj predsednici Vjosi Osmani, mogu biti neko novo, srednje rešenje kojim bi se napravio pomak u dijalogu između dve strane, ocenjuje za Kosovo onlajn politički analitičar Dukađin Gorani

Džo Bajden
Džo Bajden, Foto: EPA/ Anna Moneymaker

"To najbolje zna američka administracija, ali smatram da se radi o nekom srednjem rešenju ili pronalaženju nekog takvog rešenja koji ne bi usrećilo ni jednu ni drugu stranu, ali koje bi značilo pomak jer se politika bavi kompromisom i jedini način stvaranja neke vrste rešenja jeste iznalaženje tog srednjeg puta. Kako će se to oblikovati i u šta će se pretvoriti videćemo tokom pregovora i dijaloga, koji po mom mišljenju mora jako brzo da se nastavi. Barem se čini da će do nastavka doći ranije nego što se očekuje”, kaže Gorani.

On ocenjuje da su izjave, poput ove američkog predsednika, nejasne i dodaje da kosovske vlasti u takvim slučajevima treba da zatraže dodatno objašnjenje, odnosno šta tačno znače “teški kompromisi”.

"Da sam ja na njihovom mestu zatražio bih od američke administracije da pojasni o čemu se radi u tom kompromisu, to bi bio mnogo efikasniji način nego da raspravljamo o principijelnostima i nečemu što ne vodi nikuda, jer maksimilističke pozicije, to se vidi i u pismu Bajdena, neće biti niti put, a neće biti ni prihvatljive za proces i to važi za obe strane istovremeno”, smatra Gorani.

Priština, Albanci, Kosovo
Priština, Albanci, Kosovo , Foto: Tanjug

On napominje da se bez kompromisnog rešenja ne može postići sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i ističe da je, osim nastavka dijaloga, neophodno da dve strane promene pristup u pregovorima, odnosno da izraze veću spremnost za prihvatanje kompromisnog rešenja.

“Ako se ta Zajednica (srpskih opština) vidi kao mogući kompromis, kao to srednje rešenje koje će voditi ka međusobnom priznavanju i ostalim važnim političkim stavovima i odlukama, onda ona mora da se uzme u obzir. To će ipak biti deo pregovaračkog procesa”, navodi Gorani i dodaje da mnoga pitanja između Kosova i Srbije nisu razjašnjena i da upravo zbog toga ni formiranje Zajednice srpskih opština nije precizno definisano.

"Zato dijalog mora da se nastavi, ali bez razumevanja da će rešenje morati da bude kompromisno, ne verujem da ćemo se pomeriti sa mrtve tačke. Praktična politika nalaže da svaka od strana započne taj unutrašnji proces razmišljanja o kompromisu i pripremi javnog mnjenja da će do kompromisa morati doći”, zaključuje Gorani.

Povezane vesti

  • Korisnik: deki
    20/04/2021 - 20:46
    Amerika zloćinačka zemlja nepoštuje rezoluciju 1244. pozivam ameriku da povuče priznanje otetog kosova
UČITAJ JOŠ KOMENTARA