Amerikanci srušili Kurtijeve snove: Nema vraćanja taksi, ništa od mera reciprociteta

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet, rekao je da sada ne bi bilo konstruktivno da Kosovo nameće mere reciprociteta, prenosi RTK2.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti, Foto: Printscreen

- Naš stav je da sada ne bi bilo konstruktivno da Kosovo uspostavi reciprocitet. Da li Kosovo ima zakonsko pravo kao suverena država da to učini, rekao bih 'da'. Ali, vlada je takođe rekla da želi imati oprezan pristup razvoju strategije za dijalog, želeći da razgovara sa svojim međunarodnim partnerima, kao i sa zainteresovanim stranama u zemlji i osmisli oprezan i sveobuhvatan pristup. Mislim da to ima smisla. Dakle, mora se praviti razlika između onoga što kosovska vlada kaže da smo u pravu, možemo preduzeti određene korake i reći da ćemo to učiniti odmah. Mislim da je vada pokazala konstruktivan stav želeći da planira i uloži napore da osmisli svoj pristup. Ne žurite samo u određenom pravcu. Stoga, u ovom smislu, mislim da je pošteno reći da je Kosovo već ušlo u proces dijaloga. I nadam se da će čim bude sastanaka sa Srbijom u Briselu, shvatiti da se ne može sve zatvoriti jednim sastankom, nego će to biti proces.

Kosnet je, u ekskluzivnom intervjuu u emisiji "Rubikon" na TV Kljan Kosova, poručio vladi "Kurti 2", da ne žuri i uspostavlja reciprocitet sa Srbijom.

- Ne odlučujte sada. Razmotrite to dok razvijate svoju celokupnu strategiju. Šta bi me učinilo srećnijim - ne samo mene, već i ono što bi moju vladu učinilo srećnijom kada bi druge zemlje koje su postavile prepreke rekle - znate, ne želimo da ulazimo u carinski rat - rekao je američki ambasador.

Povezane vesti