Aljbin Kurti
printskrin
Aljbin Kurti

printskrin

Aljbin Kurti, Foto: printskrin

"U osnovi politike Samoopredeljenja je velikoalbanska ideja i Kurti je dosledno i sprovodi", navodi Milivojević za TV K1 i ističe da je neprirodno stanje izostanak reakcije međunarodne zajednice koja na taj način pokazuje da podržava njegovu politiku i strategiju.

Milivojević smatra da reakcije međunarodne zajednice, pre svega onog dela koji podržava kosovsku nezavisnost i trenutnu vlast u Prištini, izostaju jer podržavaju i samoproglašenu kosovsku nezavisnost i samog Kurtija.

"S jedne strane, na verbalnom planu postoje zalaganja za kompromisno rešenje, za dijalog, konstruktivan pristup, dok s druge strane stavom da ne reaguju, da ne vrše pritisak na Kurtija, da se ne izjašnjavaju oko njegovog glasanja u Albaniji, praktično pokazuju da podržavaju tu politiku i tu strategiju", naveo je Milivojević.

Kaže da je prijatno iznenađen reagovanjem evroposlanice Viole fon Kramon koja je istakla da je Kurtijevo glasanje na izborima u Albaniji neprihvatljivo i kaže da je ta njena reakcija trebalo da bude reakcija i Brisela i Vašingtona.

"I to na jedan odlučujući način jer ne radi se samo o dijalogu već o perspektivi odnosa u ovom regionu u odnosu na ideju te velikoalbanske politike", dodaje Milivojević.

Ističe da je reakcija međunarodne zajednice sada i potrebnija, jer Kurti više nije opozicioni političar koji ima neku stranku pa deluje na političkoj sceni, već sada vrši vlast u Prištini i sa te pozicije nastupa u Tirani.

Na pitanje da li je Kurti najveća prepreka nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Milivojević kaže da jeste i pojašnjava da nije prepreka zbog velikoalbanske politike, već zbog Kurtijevih stavova vezanih za dijalog, koji su maksimalistički, odnosno Priština hoće samo da razgovara o priznanju i ničemu više.

"S tim što sada Kurti podiže lestvicu time što želi da na sto stavi teme krivice Srbije, ratne odštete, genocida... To su elementi i uslovi koji ne daju nikakvu šansu za ozbiljan dijalog", navodi Milivojević.

Komentarišući navode iz Brisela da čekaju da se Kurti izjasni, Milivojević navodi da se EU na taj način potvrđuje kao neko ko nije neutralan u tom dijalogu.

"Čekajući njega da se izjasni praktično mu daju podršku za njegove stavove i praktično se pitanje dijaloga svodi na pritiske Srbiji da učini neki ustupak", kaže Milivojević.