Hašim Tači
Printscreen
Hašim Tači

Printscreen

Hašim Tači, Foto: Printscreen

Služba za zaštitu svedoka predložila je sudu da ovim osobama potvrdi status žrtava i da ih uvrsti u svedoke. Oni su dobili kodna imena, kako bi im identitet iz bezbednosnih razloga bio sakriven.

Srbi sa ovog spiska, u svojim iskazima, naveli su da su ih pripadnici OVK oteli i mučili danima i da su bili zatvoreni u logorima.

- Kidnapovali su me i prema meni su se surovo ponašali, neljudski, kao da nisam čovek. Mučili su me, tukli, pretrpeo sam stravičnu torturu. Trpeo sam jake bolove, a i sada imam psihičke posledice, naveo je jedan od Srba.

UČK/OVK

EPA/ ANJA NIEDRINGHAUS

UČK/OVK, Foto: EPA/ ANJA NIEDRINGHAUS

Svi oni su, pored izjava, sudu podneli i dokumentaciju koja potvrđuje da su pretrpeli stravična mučenja i torturu u logorima OVK.

- Prilažem medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje kakve sam povrede zadobio tokom mučenja u logoru na Kosovu i Metohiji. Tu je i izveštaj od psihijatra specijaliste. Najslikovitiji prikaz povreda možete videti na fotografi jama koje su vam dostupne u predmetu. Zbog fizičke i psihičke torture nisam u situaciji da radim i privređujem, zbog čega moja porodica trpi ekonomsku nestabilnost i naša egzistencija je dovedena u pitanje, navodi jedan od Srba, koji od Specijalnog suda u Hagu traži da mu dodeli status žrtve Hašima Tačija.

Komorska Ostrva ne priznaju takozvanu državu Kosovo

Ministarstvo inostranih poslova Komorskih Ostrva obavestilo je ambasadu Srbije u Najrobiju da stav Unije Komora po pitanju nepriznavanja takozvanog Kosova ostaje nepromenjen. Nedavno je Bedžet Pacoli, lider ANK i nekadašnji kosovski ministar spoljnih poslova, objavio da je ponovo uspeo da obezbedi priznanje Komorskih Ostrva.

Pored direktnih, još troje Srba zahtevaju status indirektnih žrtava zločinačke OVK, koja je na Kosovu i Metohiji činila najmonstruoznije zločine nad Srbima i drugim nealbancima. Jedna Srpkinja je u svom dopisu navela da su joj pripadnici OVK oteli muža.

- Oteli su ga i odveli. Nikada se nije vratio, nikada ga više nisam videla. Ko zna šta su uradili sa njim. Ne znamo ni kosti gde mu se nalaze, navela je ona.

Hašim Tači

Facebook

Hašim Tači, Foto: Facebook

Odbijen zahtev Albanca za status žrtve

Zahtev jednog Albanca za dobijanje statusa žrtve je odbijen jer se događaj, kada je ranjen, dogodio 1997. godine. Taj period nije obuhvaćen optužnicom protiv Hašima Tačija i ostalih iz lanca komandovanja OVK kojima se sudi u Hagu. Ovaj Albanac tvrdi da je tada ranjen i da godinama trpi jake bolove. Pored toga, on je u dopisu sudu naveo da je, tokom ranjavanja i kasnije, doživeo stravične psihičke posledice.

Sudu se obratilo još dvoje ljudi srpske nacionalnosti jer su im očevi kidnapovani i nikada nisu pronađeni.

Dvojica Albanaca traže status direktne, a četvorica indirektne žrtve OVK. Sem lične torture i premlaćivanja, oni su u dopisima naveli da su im pripadnici ove terorističke organizacije oteli najbliže članove porodice i da ih nikada nisu pronašli.
- Služba za zaštitu žrtava traži od sudije da svim aplikantima odredi dodatne zaštitne mere zbog opravdanog i povećanog rizika za njih i njihove porodice koje žive na Kosovu. Javnost ne sme da zna njihov identitet i zato se moraju koristiti pseudonimi, navela je ova
Služba.