Aljbin Kurti
EPA
Aljbin Kurti

EPA

Aljbin Kurti, Foto: EPA

“Gospodin Kurti ima odrešene ruke da napravi vladu koja bi trebala da radi bolje nego ove dosadašnje, međutim, to zavisi isključivo od njega. Dobro bi bilo da neke fikcije koje je imao skloni sa dnevnog reda, te ideje o ujedinjenju sa Albanijom i slične mitologije. On treba da se usredredi na dijalog i pronalaženje nekog održivog rešenja i ako dođe do toga onda će se ubrzati proces evropskih integracija, vizne liberalizacije, ljudi će biti spokojniji i konačno će se osetiti napredak koji građani žele”, ističe Krasnići.

Centralna izborna komisija saopštila je da će početkom nedelje objaviti konačne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora održanih 14. februara, nakon čega će uslediti konstituisanje Skupštine i izbor predsednika. Krasnići podvlači da što pre treba proglasiti konačne rezultate izbora, kako bi se ubrzalo formiranje institucija na Kosovu.

On dodaje da opozicija treba da bude konstruktivna, kako bi se ispoštovala volja građana na izborima.

“Zaista smatram da ne bi trebalo da bude problem za izbor gospođe Osmani za predsednicu zbog toga što je Pokret Samoopredeljenje ubedljivo pobedio na izborima, oni će najverovatnije formirati Vladu sa Srpskom listom i drugim manjinama, a druge partije bi bilo moralnije i logičnije da budu u sali i naprave kvorum kako bi se finalizovala izborna volja građana”, navodi Krasnići.

Pobeda Samoopredeljenja nije iznenađujuća za Krasnićija, građani su, kaže, glasali za promenu rukovodstva, koje je skoro 20 godina dominiralo na političkoj sceni Kosova.

“Rezultati izbora su logični zbog toga što Kosovo prolazi kroz hroničnu političku krizu, starije partije su dosta konzumirane jer su vrlo dugo na vlasti. S druge strane izolacija Kosova, nepronalaženje održivog rešenja sa Srbijom, siromaštvo, proizveli su veliku frustraciju u narodu i zbog toga imamo ovaj rezultat”, zaključuje Krasnići.