Aljbin Kurti
EPA
Aljbin Kurti

EPA

Aljbin Kurti, Foto: EPA

Na pitanje dopisnika Kosova Onlajna da li se nakon sastanka sa Lajčakom promenio njegov stav u vezi dijaloga sa Srbijom, jer je u predizbornoj kampanji govorio da to neće biti prioritet za njega ako pobedi, Kurti je odgovorio:

- Što se tiče dijaloga sa Srbijom, u javnom mnjenju je značaj ovog dijaloga na šestom ili sedmom mestu. Rekao sam da pravim konsenzus da ga dovedem na četvrto mesto. Ali ga ne mogu učiniti prvim prioritetom, jer se to ne sviđa građanima, a ja njima odgovaram. Moj stav se nije promenio ni posle sastanka sa Lajčakom, pa su tako prva dva prioriteta i dalje zapošljavanje i pravda. Prioritet je i pandemija, a nakon toga bi mogao biti dijalog sa Srbijom, koji bi inače trebao biti dobro pripremljen i principijelan. U dosadašnjem dijalogu, Kosovo je bilo mnogo više tema nego faktor. U našoj vladi, u dijalogu sa Srbijom, Kosovo postaje faktor - rekao je Kurti.

O tome kakvo bi po njemu raspoloženje građana Albanije bilo po pitanju referenduma o ujedinjenju sa Kosovom, Kurti kaže.

- Na Kosovu nam nedostaje zakon o referendumima. Jedna od obaveza koje smo preuzeli na sebe u predizbornoj kampanji, jeste da smo se obavezali i na zakon o referendumima. Ali zakon o referendumima nije dovoljan. Na nesreću, kada je Ustav Kosova usvojen u junu 2008. godine, član 1.3 kaže da nemamo pravu da pridružimo drugoj državi. Moramo to promeniti jednog dana, ali to se ne radi brzo i lako. Jer su nam takođe potrebni glasovi dve trećine manjina u skupštini.

U Skupštini Kosova 10 mesta kontroliše Srpska lista, što pokazuje da ne možemo menjati Ustav. Želimo jednog dana da promenimo Ustav, ali moramo da poštujemo važeći. Verujem da je moguće promeniti, a to znači da Srbi na Kosovu to ne podržavaju jer imaju Beograd i njihove paralelne strukture na Kosovu. Oni moraju da imaju pravu organizaciju, ali i slobodu da izraze svoju volju i interes. Dakle, uticaj koji Srbija ima na Kosovu izražava se pritiskom na Srbe da oni nisu integrisani na Kosovu i imaju priliku za dalja unapređenja ustava Kosova.

Mi ne želimo ujedinjenje, referendum ili promenu ustava na štetu nekoga drugog, ali radi naših interesa na miran i demokratski način, nikako sa sukobima, ali naravno uvek kritikujemo i suprotstavljamo se svim kontradikcijama koje postoje u dokumentu kakav je ustav, a ponekad čak i zakoni - rekao je Kurti.