Miroslav Lajčak
Tanjug/AP
Miroslav Lajčak

Tanjug/AP

_ Foto: Tanjug/AP

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poslao je zvanično pismo premijeru Avdulahu Hotiju u znak protesta zbog zabranjene posete Kosovu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i podsetio ga da je obaveza Kosova da poštuje sve potpisane sporazume u Briselu, među kojima je i onaj o zvaničnim posetama.

Nakon što je ministarka spoljnih poslova Kosova saopštila da srpski predsednik ne može da poseti Kosovo, Lajčak je u pismu Hotiju podsetio da je jedna od obaveza briselskih sporazuma i sloboda kretanja.

“Kao što to predviđa Sporazum o slobodi kretanja, individue svake strane su u stanju da putuju slobodno po teritoriji druge strane. Specifična pravila se sprovode za osobe koje su na javnim funkcijama, po Sporazumu o zvaničnim posetama. Sporazum o zvaničnim posetama i njegovi amandmani koji su integralni deo ovog sporazuma obezbeđuju redovno vršenje zvaničnih poseta. Ta pravila, zajedno sa Sporazumom o slobodi kretanja, pokazala su se vrlo korisnim i predstavljaju dostignuće u radu između vas i Beograda, koje se mora sačuvati“, piše u Lajčakovom pismu Hotiju.

pismo

Kosovoonline

pismo, Foto: Kosovoonline

Lajčak je napomenuo i da ta dva sporazuma u celini predstavljaju obaveze preuzete iz dijaloga koje se moraju poštovati od strane Kosova, kao i Srbije.

"Nepoštovanje ovih sporazuma šalje vrlo negativan signal za kredibilitet Kosova kao strane u procesu dijaloga. Takva kršenja čak i podrivaju napore ka normalizaciji odnosa između strana i eskalaciju tenzija na terenu; to posebno ima uticaj na tekuđe diskusije o budućem sveobuhvatnom sporazumu", navodi se u pismu Lajčaka.

Lajčak kaže da je Hotijeva podrška kao premijera od suštinske važnosti kako bi se osiguralo da kosovske institucije nastave da poštuju svoje obaveze u okviru dijaloga.

"EU očekuje da će Kosovo nastaviti da se angažuje na postizanju sveobuhvatne normalizacije sa Srbijom, a to uključuje i poštovanje i sprovođenje svih postignutih sporazuma u okviru dijaloga", istakao je Lajčak u pismu kosovskom premijeru.

Pročitajte još: