Heroji sa Košare
Instagram
Heroji sa Košare

Instagram

Heroji sa Košare, Foto: Instagram

- Priština više ne može da ignoriše naše zahteve, mi nismo hteli da se igramo reciprociteta jer se radi o žrtvama, nismo hteli da kažemo da nećemo da radimo dok i oni ne urade, ali došlo je vreme da ne mogu ni oni više da ignorišu naše zahteve i očekujem da u maju, junu prioritetne lokacije pretražimo, prekopamo tamo gde se bude moglo i da imamo odgovore na naše zahteve - kaže Odalović.

Lokaciju na Košarama, kaže, radne grupe i ekspertski timovi obišli su dva puta do sada, prvi put 2010. godine kada je rađeno deminiranje, a drugi put u novembru prošle godine nakon što su pronađeni snimci koji prikazuju kako pripadnici terorističke grupe kopaju rake na toj lokaciji i tela ubijenih vojnika.

- Našli smo snimak koji prikazuje kako te terorističke grupe kopaju rake i vide se tela ubijenih vojnika. Locirali smo otprilike približno mesto i ko to može biti od nestalih vojnika koje tražimo i sada smo ponovili zahtev da odemo na tu lokaciju da pretražimo - naveo je Odalović govoreći o onome što je dogovoreno na sastanku sa prištinskom Radnom grupom za nestala lica održanom 16. aprila u Beogradu.

Odalović kaže da se među nestalim licima nalazi i jedan ruski dobrovoljac, kao i da je na jednoj fotografiji njegovo telo, sa ličnim dokumentima.

- Čak je i rublje izvađeno i sa njima su se iživljavali oni koji su ih ubili. To je dobrovoljac koji je bio deo regularnih jedinica vojske Jugoslavije, stradao je na Košarama, telo nije pronađeno i videćemo da li ćemo kroz ovu pretragu doći i do njegovih posmrtnih ostataka - kaže predsednik Komisije za nestala lica.

Na nedavnom sastanku naša Radna grupa za nestala lica je insistirala i zahtevala da Priština, koja je, kako kaže Odalović, u više navrata kontinuirano izbegavala da realizuje svoje obaveze, nastavi pretragu nekoliko lokacija.

Među lokacijama pored Košara, kao potencijalnog mesta sahranjivanja tri srpska vojnika koja se vode kao nestala, je i selo Dojnice, lokacija u blizini Suve Reke Javor, zatim Baljevac, Budisavci, Lapušnik gde je u neposrednoj okolini bio logor.

Beogradska Radna grupa insistirala je i da se pretraži Livačko jezero kod Gnjilana jer, kako navodi Odalović, postoje informacije da je jedan deo ubijenih bačen u to jezero, a lokacija iako je pretraživana, to nije urađeno metodom koja daje pouzdane informacije.

Kada je reč o zahtevima prištinske delegacije za nastavak pretrage lokacije Kiževak na kojoj su u novembru prošle godine pronađeni posmrtni ostaci Odalović kaže da očekuje da će ta lokacija gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, biti kompletno pretražena u naredne tri, četiri nedelje.

Komentari (1)

Zema

07.05.2021 21:52

Vojnici su svugdje u ratovima legitimni cilj.Sta su trebali da ih docekuju sa solju i hlebom.