BRITANSKI PROFESOR UPOZORAVA Pitanje Kosova je daleko dublje nego što se misli: Ideje Albanaca su opasne, mogu da dovedu do lančane reakcije!

Ideje o promeni granica na Balkanu, po Lindziju dovešće do oštrih reakcija i protivljenja međunarodne zajednice.

Velika Albanija, Foto: Privatna arhiva

Britanski profesor na Londonskoj ekonomskoj školi i stručnjak za razvoj na zapadnom Balkanu, Džejms Ker-Lindzi smatra da ideja o nacionalnom ujedinjenju Kosova i Albanije može pokrenuti niz lančanih reakcija na Balkanu i da je teško ostvariva zbog neophodne kvalifikovane većine za promenu Ustava, prenosi Gazeta Ekspres.

Lindzi je u intervjuu za Euronjuz rekao da je ideja o ujedinjenju Kosova i Albanije vrlo popularna, ali da poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju određeni pad podrške građana. Britanski profesor dodaje i da zagovornici ideje moraju da preciziraju da li će to biti federacija ili konfederacija između Kosova i Albanije.

Glavni problem po njemu je promena člana Ustava, koji zabranjuje Kosovu ujedinjenje sa drugim državama za šta je potrebna dvotrećinska većina.

"Najveća opasnost takve ideje su i lančane reakcije, i zahtevi Albanaca u Severnoj Makedoniji, kao i Srba u regionu", dodao je

Ideje o promeni granica na Balkanu, po Lindziju dovešće do oštrih reakcija i protivljenja međunarodne zajednice.

Prethodno je Ramuš Haradinaj najavio da će ukoliko Kosovo ne postane član NATO kao nezavisna država u roku od 4 godine biti organizovan referendum za ujedinjenje sa Albanijom. Kandidat za premijera Aljbin Kurti izjasnio se da bi glasao "za" ukoliko se raspiše referendum o nacionalnom ujedinjenju Kosova i Albanije.

BONUS VIDEO

Povezane vesti

 • Korisnik: Srdjan
  28/02/2021 - 07:35
  Hahah, da da, jedina federacija koja moze da bude je federacija, Srbije sa republikom srpskom i kosovom u svom sastavu!
 • Korisnik: Vladimir
  27/02/2021 - 20:36
  Profesore Englezi su stvorili Albaniju kao državu i dan danas je podržavaju protiv Srbije i Grčke. Albanci ne smeju da pisnu dok im neko od jakih ne da signal. Šta ste nam novo rekli?
 • Korisnik: vuk
  27/02/2021 - 20:23
  Gospodo sa zapada zato pustite da Srbija sama reši problem, očas posla.
 • Korisnik: bager
  27/02/2021 - 18:35
  Srbija,Cna gora,Makedonija i Grcka bi trebali da naprave svoju mapu i u njoj stave delove zemlje koja je njihova a ne Albanska,,Onda bi se videlo kolika Sciperija i koliko vredi,,a 6 zemalja je jace od jedne bedne Albanije,,a sipci neka se misle kad vec zele tudje ,moze neko i njihovo prisvojiti
UČITAJ JOŠ KOMENTARA