SKANDAL Postavljena mapa Kosova bez Srbije

Socijaldemokratska partija Kosova (SDPK) postavila je danas ispred kancelarije Evropske unije (EU) u Prištini mapu Kosova bez Srbije, kao odgovor na geografsku kartu koja se nalazi u kancelariji specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosovo Srbija Miroslava Lajčaka

Priština, Albanci, Kosovo
Priština, Albanci, Kosovo , Foto: EPA

Predstavnik SDPK Frašer Krasnići rekao je da je Kosovo nezavisna država i da je izaslanik EU Miroslav Lajčak, kada je davao intervju dok se u pozadini vidi mapa na kojoj je Kosovo deo Srbije, zapravo stao na srpsku stranu.

"Kao što možda znate, postoji samo jedna mapa da je Kosovo deo Srbije i da pripada Srbiji. Za nas je iznenadjujuće kako istu mapu koristi Lajčak. Ovo nije nenamerno. Za nas je upozorenje nereagovanje gospodina Kurtija. Mi smo došli da pokažemo Lajčaku da je Kosovo nezavisna država", rekao je Krasnići.

Priština
Priština, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Nakon što se u medijima pojavila slika Lajčaka ispred karte na kojoj je Kosovo deo Srbije, v.d.ministara spoljnih poslova Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla juče je na tviteru napisala da mu je diplomatskom poštom poslala kartu na kojoj su Srbija i Kosovo odvojene države i poručila mu da neće imati uspeha na funkciji ako i dalje bude koristio "zombi mape".

"Dobar dan, gospodine Lajčak: Mape su važne! Rad sa zombi mapama je krajnje neprofesionalan, da ne govorim o nedostacima. Što duže budete izbegavali mapu koju sam vam poklonila, to ćete duže biti neuspešni u svom poslu", napisala je Haradinaj-Stubla na Tviteru.

Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak, Foto: Tanjug/AP

Na sliku Lajčaka, koja je na Kosovu izazvala burne reakcije, reagovao je i portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela koji je na Tviteru napisao da su tvrdnje o mapi neosnovane.

"Tvrdnja o mapi je potpuno pogrešna i netačna. Ova zvanična mapa EU je u skladu sa statusno neutralnom pozicijom EU. Preporučio bih svima da se usmere na pitanja koja pomažu unapredjivanju dijaloga o normalizaciji odnosa, umesto da pokušavaju da izmišljaju lažne priče", napisao je Borelov portparol Peter Stano.

Na Kosovu je ta izjava Stana prokomentarisana pozivom EU, ako je neutralna, da ne koristi karte iz prošlosti, jer su one daleko od neutralnosti prema statusu Kosova.

Povezane vesti

  • Korisnik: vuk
    26/02/2021 - 19:36
    Naravno, deo Srbije i nikako drugačije?!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA