zastava Albanije i lažne države Kosovo
Fejsbuk
zastava Albanije i lažne države Kosovo

Fejsbuk

zastava Albanije i lažne države Kosovo, Foto: Fejsbuk

Predsednik Češke je u intervjuu za Magazin CorD rekao da posebnost veza dve zemlje može da ilustruje i činjenica da će predstojeća poseta predsednika Vučiča biti prva zvanična predsednička poseta od izbijanja pandemije, a potvrdio je da će dugogodišnji odlični bilateralni odnosi i jačanje saradnje sa posebnim osvrtom na ekonomske veze i podršku međusobnim investicijama biti teme novog susreta dvojice predsednika.

Zeman je naglasio i da nije promenio mišljenje i da, kao i tokom svoje posete Beogradu u septembru 2019, veruje da je priznanje nezavisnog Kosova greška.

On je rekao i da je o ovom pitanju razgovarao sa najvišim ustavnim zvaničnicima svoje zemlje, ali da se oni nisu složili sa njim, a da s obzirom na demokratsko uređenje mora da poštuje mišljenje većine.

Predsednik Češke i dalje veruje u neophodnost širenja EU, a to po njemu podrazumeva i članstvo Srbije i poručio je da je njegova zemlja spremna da pomogne Srbiji u procesu transformacije.

On je posebno naglasio da se Češka pažljivo priprema za drugu polovinu 2022. godine, kada će ponovo predsedavati Savetom EU, potvrdivši da će proširenje Unije biti visoko na listi prioriteta tokom češkog predsedavanja.

Zeman je za Magazin CorD rekao i da podržava inicijative za jačanje saradnje sa državama koje nisu članice EU, poput Srbije putem V4+formata, konkretno kroz Međunarodni Višegradski fond, a učešće predsednika Vučića na Samitu V4 u Češkoj u oktobru 2019. godine doživeo je kao još jednu potvrdu odlične saradnje V4 i Srbije.