Avdulah Hoti
Tanjug/AP
Avdulah Hoti

Tanjug/AP

Avdulah Hoti, Foto: Tanjug/AP

On je ovu ideju izneo pred poslanicima u Prištini, dodajući da sporazum sa Beogradom treba da obaveže i Evropsku uniju da pribavi priznavanje Kosova od pet država Unije koje to do sada nisu učinile.

Bivši ambasador pri UN Vladislav Jovanović kaže da ovakvi zahtevi Prištine deluju više gerilski nego politički. On napominje i da se zna kako se menjaju rezolucije usvojene u Savetu bezbednosti.

Da li će Albanci uspeti da izbace rezoluciju 1244?

 

- Jedini ko bi mogao da razmatra ideju o zameni ili povlačenju Rezolucije 1244 je Savet bezbednosti, a za to bi bilo potrebno da se prethodno utvrdi da je ona izgubila svoju vrednost ili da je nastupio razvoj situacije koji nju više ne čini neophodnom. Ovaj način koji su zamislili u Prištini samo govori da oni nisu ni blizu državnosti i da su amateri u spoljnoj politici - navodi Jovanović.

Povodom plana Prištine da se sporazum sa Beogradom iskoristi i kao pritisak na članice EU koje ne priznaju Kosovo, Slobodan Zečević, saradnik Instituta za evropske poslove, kaže da se tu verovatno polazi od želje da Beograd prizna nezavisnost Kosova i pretpostavke da će to Srbija učiniti u ovom sporazumu.

Avdulah Hoti

Tanjug/AP

Avdulah Hoti, Foto: Tanjug/AP

- U oblasti spoljne politike EU nema preglasavanja, ali pošto nije bilo moguće doneti jednoglasnu odluku o priznavanju Kosova, onda je to pitanje prepušteno svakoj članici pojedinačno. Kada bi Srbija priznala Kosovo putem sveobuhvatnog sporazuma, to bi bio snažan argument da se tih pet država pozovu da učine isto i Brisel bi to mogao da učini, recimo, kroz neku preporuku. Na to računaju u Prištini - kaže Zečević.

Pet članica EU koje nisu priznale Kosovo su Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija, a portal "EUobserver" piše da bi Španija bila spremna da prizna Kosovo ako se postigne dogovor sa Srbijom.

Hašim Tači

printscreen/facebook

Hašim Tači, Foto: printscreen/facebook

- Naša pozicija nije opstrukcionistička. Ona je, naprotiv, konstruktivna. Španska pozicija može se sintetizovati u sledećoj rečenici: "ništa bez sporazuma, sve s njim", uključujući političko priznavanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa - preneto je ovom portalu iz španskog ministarstva spoljnih poslova.

Tači daje orden Trampu

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači uputio je pismo američkom predsedniku Donaldu Trampu u kojem ga je obavestio da će ga odlikovati medaljom "Orden slobode" zbog uloge u postizanju sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, preneo je Rojters.

Reč je o najvišem odlikovanju koje dodeljuje Priština, dok će Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O' Brajan i specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel dobiti "Predsedničku medalju za zasluge".

Komentari (5)

zagor

19.09.2020 16:52

Ha-ha, jadnik

Dproj

19.09.2020 20:05

Oni uopšte i ne žele priznanje, žele nas svetu prikazat kao islamogobe, da imaju vojsku napali bi nas sutra, strašni su to ljudi

Delija iz Valjeva

19.09.2020 21:42

Ovaj hoti je smešan kao inspektor Draguljče!!!!!

Dragan

20.09.2020 09:09

Dali taj Taci vidi koliko ispadaju smesni u svetu sa tim ordenjima i medaljama. Udvaraju se Americkim politicarima ko kurva kad oce da zaradi neki dolar, menjaju istoriju smatraju sebe starom nacijom ali ipak su oni u 19 veku bili divlja plmena i ziveli u planinama prokletije.

Dragan

20.09.2020 12:12

Hoti smatra Siptare jacim od SAVETA BEZBEDNOSTI pa ukudaju Rezoluciju 1244 Moze im se oni i nisu clanovi UJEDINJENIH NACIJA ,koliki su zlocinci samo da ih ima ko Kineza i naoruzanje bili bi gori od FASISTA osvojili bi citav svet