Kosovo i Metohija, Srbija
Shutterstock
Kosovo i Metohija

Printscreen

Kosovo i Metohija, Foto: Printscreen

Iz Usavnog suda Srbije rekli su da prilikom izglasavanja dnevnog reda Konferencije ovo pitanje nije dobilo potrebnu podršku od 2/3 zemalja članica, pa je skinuto sa dnevnog reda.

Ustavni sud tzv. Kosova već godinama pokušava da uđe u Konfrenciju, ali mu to ne polazi za rukom, a nije ni juče prilikom glasanja u Krugu predsednika Konfrencije evropskih ustavnih sudova.

Ovo je, kako napominju u Ustavnom sudu Srbije, rezultat veoma izražene aktvinosti predsednice Ustavnog suda Srbije Snežana Marković i zamenika poredsenika tog suda Milana Škulića koji su u prethodnih nekoliko meseci obavili niz razgvora sa više predsednika evropskih ustavnih sudova.

Predsednica Ustavnog suda je takođe blagovremenao svim predsednicima ustavnih sudova poslala zvanično pismo u kome su izneti veoma ubedljivi pravni argumenti protiv odlučivanja o prijemu tzv. Ustavnog suda Kosova u Konteferenciju ustavnih sudova.

Argumenti su očigledno ostavili efekat i suspendovali pitanje statusa tzv. Ustavnog suda Kosova sa dnevnog reda Konferencije koje se nastavlja danas.

Organizator ovog skupa je Ustavni sud Češke Republike.

U radu Konferencije koja se održava online učestvuju predsednica Ustavnog sudas Srbije Snežana Marković, zamenik predsednika Milan Škulić i sudija Nataša Plavšić.

Danas se održava 18. Kongres ove Konferencije.