Aleksandar Vučić, Miloš Zeman
Tanjug/Zoran Žestić
Aleksandar Vučić, Miloš Zeman

Tanjug/Zoran Žestić

Aleksandar Vučić, Miloš Zeman, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

To je i napomenuo i tokom svoje posete Beogradu u septembru 2019. godine, ističe.

"Nakon mnogo godina bavljenja politikom, poznat sam kao osoba koja je dosledna u svojim stavovima. I dalje verujem da je priznanje nezavisnog Kosova greška, a to sam napomenuo i tokom svoje posete Beogradu u septembru 2019. godine. O ovom pitanju sam razgovarao sa najvišim ustavnim zvaničnicima svoje zemlje, međutim, oni se nisu složili sa mnom, a pošto živimo u doba demokratije, moram da poštujem mišljenje većine", objašnjava.

Dugogodišnji odlični bilateralni odnosi i jačanje saradnje, naročito u oblasti ekonomije, teme su novog susreta predsednika Češke Republike i Srbije. Pre dve godine, Miloš Zeman je bio u Beogradu, a ove godine domaćin je Aleksandru Vučiću u Pragu. U intervjuu za Magazin CorD, predsednik Češke kaže da posebnost veza dve zemlje može da ilustruje i činjenica da će poseta predsednika Srbije biti „prva zvanična predsednička poseta od izbijanja pandemije”. Zeman kaže da i dalje veruje u neophodnost širenja EU, uključujući članstvo Srbije, jer „članstvo u EU vodi miru, stabilnosti i prosperitetu”.

Češki predsednik kaže da će se u razgovoru sa gostom iz Beograda raspitivati i o procesu vakcinacije u Srbiji. Borba protiv pandemije je pitanje zdravlja, a ne geopolitike, smatra Miloš Zeman odgovarajući na pitanje o kriterijumima na osnovu kojih Češka bira od koga će nabaviti spasonosnu vakcinu.