Naredba stiže iz centra moći, tvorevina "Kosovo" pred kolapsom

Izjava generala Veslija Klarka, bivšeg vrhovnog komandanta oružanih snaga NATO-a, da je predlog optužnice protiv takozvanog predsednika Kosova Hašima Tačija, nastavak aktivnosti ka ometanju napretka Kosova, samo je nastavak Klarkove borbe za nezavisnost južne srpske pokrajine, i dokaz da ju je Zapad stvorio.

Vesli Klark
Vesli Klark, Foto: Ilustracija

Ovako komentriše Klarkovu izjavu karijerni spoljnopolitčki analitičar i bivši diplomata Zoran Milivojević, dodajući da je ovim do koske ogoljeno čemu služi da današnje rukovodstvo, čije je izvorište u OVK, u Prištini.

Sad je sve kristalno jasno

„Postavlja se pitanje da li će uopšte Specijalizovani sud i da proradi kad imamo visokog zvaničnika iz Amerike, koji ovako govori. Takođe je iz ovoga savim jasno da će zapadni centri moći, odnosno, one strukture koje su i kumovale nezavisnom Kosovu i u čije ime i za čiji račun je OVK i delovala, sve učiniti da ih zaštite“, uveren je Milivojević.

Naš sagovornik naglašava da se iza brige za napredak Kosova krije u stvari nešto savim drugo.

„To pokazuje i u kojoj meri bi suđenje liderima OVK bilo problematično, ne samo za Ameriku već za celu tu strukturu koja je učestvovala u NATO agresiji, jer svaka kompromitacija OVK istovremeno i kompromitacija celog projekta nezavisno Kosovo, politike koja je iza toga stajala i svega onoga što je posledica te politike“, ističe on.
Opasno suđenje OVK za Klarka, Olbrajt...

Po njegovim rečima, na suđenjima pripadnicima OVK, posebno onima koji su visoko rangirani, može svašta da se čuje i za Veslija Klaraka, Medlin Olbrajt, kao i za ostale zvaničnike, koji su tada odlučivali o svemu ali i sarađivali privatno sa nekima koji bi mogli da se nađu ili su već na otuženičkoj klupi.

„Oni su još na funkcijama, i tek u narednom periodu, kad drugi zauzmu njihova mesta, može se očekivati da lideri OVK, na čelu sa Tačijem, snose posledice za sve ono što dogodilo. Kada se kompromituje cela akcija, to će se odnositi i na sve aktere tadašnje politike, tačnije rečeno, na celu administraciju Bila Klintona i na sve one koji su neposredno rukovodili tim projektom“, veruje Milivojević.

Kako ističe, iz tih razloga svih 19 država koje su učestvovale u NATO agresiji imaju jake razloge da ne dođe do suđenja visoko rangiranim liderima OVK, i zato veruje da će krivica pasti na nekoliko OVK pripadnika koji nisu bili bitni, a ni uućeni u ceo porces.

Hašim Tači
Hašim Tači, Foto: Tanjug

Klark nazvao Tačija herojem

Klark, koji je vodio NATO operaciju u bombardovanju 1999. godine, tokom posete Kosovu nazvao je Tačija herojem, prisetivši se prvog sastanka sa bivšim vođom OVK.

“Tači je bio vođa OVK, koga sam prvi put upoznao u Rambujeu, u toku pregovora, u februaru 1999. godine. Tu sam se susreo i s drugim liderima OVK”, naveo je Klark.

Podsećanja radi, Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo je 24. juna optužnicu, koja je sudu podneta dva meseca ranije, kojom se Tači, kao i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i druga lica, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice, snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Povezane vesti

 • Korisnik: kondor
  05/08/2020 - 09:28
  Šta je sad jasno? Pametnim ljudima je to bilo jasno još 1999 god
 • Korisnik: Marko
  04/08/2020 - 16:24
  Aaa, ahaha, ahaha, ahaha (Smijeh), srbin se ponosi svojim lažima i lažnom propagandom.
 • Korisnik: Miloje
  04/08/2020 - 14:09
  Pa zapad se bori za svoje cedo. Ako priznamo Kosovo oslobodicemo zapad odstete koju ce kad tad morat da plate. Zato se smradovi tako i ponasaju. Nepriznavanjem cemo kad tad da im naplatimo. Naravno za sve od Hrvatske, Bosne I Kosova su krivi SS Jugini Nemci jer nam se svete za dva rata.
  • Dubrovčanin @Miloje
   04/08/2020 - 17:37
   Izgleda da još ima nekih koji nisu razumjeli da je geopolitička arhitektura Balkana nepovratno promijenjena...
 • Korisnik: Milan
  04/08/2020 - 13:56
  Мала је разлика између Кларка и Тачија.
 • Korisnik: mire
  04/08/2020 - 12:24
  pa zajebavaju nas jedan dedica i babuskara jedna...pa strašno i sramotno...
  • bager @mire
   05/08/2020 - 11:06
   Obustaviti sve pregovore dok se ne pocne na bazi Rezolucije UN,,i dogvriti sa Rusijom i Kinom da oni vode pregovore u ime Srbije na resenju kosovskog pitanja,,pa da vidimo kome ce onda oni da prete i koga da ucenjuju,,nasi su nesposobni za pregovore,uvek popustaju i na kraju popuse
  • missko @mire
   05/08/2020 - 11:14
   Gospodo, Vesli Klark nije visoki američki zvaničnik, već penzioner i privatnik! Sa Robertom Gelbardom, Vilijemom Vokerom i penzionisanom CIA ekipom ima kompaniju u Švajcarskoj koja se bavi unosnim poslovima, tipa izgradnje aerodroma, kargo centara, finansijskim špekulacijama, a opšte je poznato da su suvlasnici čitavog energetskog sektora na KiM: čitajte: Trepča, Gazivode, rudnici....
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi