Telefon Telefonske slušalice Telefonija
Shutterstock
Telefon Telefonske slušalice Telefonija

Shutterstock

Telefon Telefonske slušalice Telefonija, Foto: Shutterstock

Pronalazak telefona zvanično se pripisuje se Aleksandaru Grejamu Belu. Amerikanac je bio ugledni naučnik, pronalazač, inženjer i inovator kojem se pripisuju zasluge za izum prvog praktičnog telefona, i prve govorne poruke poslate "preko žice". Bel je do otkrića došao 1875. godine, a američki patent je dobio 7. marta 1876. godine. Tri dana kasnije, poslao je "prvu telefonsku poruku".

Ono što se u javnosti ne zna je da je najmanje četiri godine pre Bela, Amerikanac italijanskog porekla Antonio Meući je radio na prenosu govora putem električne energije. On je čak i izdao obaveštenje o patentiranju svog izuma, prvog telefona, 1871. godine, ali nije mogao da nabavi 250 dolara potrebnih za sam patent. Meući jednostavno nije imao novca, a ni sreće, jer je jedan od ljudi koji su ga podupirali izgubio patent, a takođe nije bio ni blizu poznat kao Bel, koji je imao veliku komercijalnu podršku.

Belova kompanija se kasnije sukobila na sudu sa suparničkom Globe Telephone Company koja je bila Meućijev pokrovitelj. Posle dugog sudskog spora, sud je presudio u korist Bela jer je ovaj ipak imao patent, iako je u presudi navedeno da je Meući bio prvi koji je "preneo govor mehaničkim putem pomoću žičanog telefona".