Lobanja
Alo.rs
Lobanja

Alo.rs

Lobanja , Foto: Alo.rs

Godine 1959. umetnica portreta i zaljubljenica u putovanja Malika de Fernandez upoznala je čoveka koji će postati njen ubica. U roku od dva sata Peter Rein-Bardt, zaposleni u avio-kompaniji, zatražio je od nje da se uda za njega - i ona je rekla da. U roku od četiri dana venčali su se .

Nekoliko meseci kasnije , brak je pukao i Fernandez je ponovo počela da putuje svetom, sada koristeći popust na putovanje avio-kompanije svog novog supruga. Rein-Bardt je ostao u svojoj vikendici u Češiru, u Engleskoj.

Dve godine kasnije, Fernandez je potpuno nestala, a Rein-Bardt je postao osumnjičeni broj jedan. Uprkos temeljnim pretresima njegove imovine - uključujući iskopavanje njegove bašte u potrazi za njenim ostacima - policija nije uspela da nađe nikakve dokaze o Maliki ili bilo kakva nedela. Slučaj je ostao nerešen dve decenije kada su se događaji neobično zaokrenuli: deo tela otkriven je blizu vikendice Rein-Bardt.

U ovom trenutku, Rein-Bardt-ov sramotni nedostatak znanja o tresetnim močvarama vratio se da ga ugrize i završio njegovom presudom za njeno ubistvo.

Treset se stvara razgradnjom organskih materija, uglavnom iz biljnih materijala kao što je mahovina. Kada se naročito mahovina sphagnum akumulira u močvarama dovoljno da formira močvaru, slojevi treseta formiraju kiseline koje su neverovatno dobre u očuvanju tela. Upadnite u jednu od ovih - ili budite ubijeni ili žrtvovani i bačeni u jednu od njih - i kada vas otkriju vekovima kasnije, vrlo dobro biste mogli da izgledate kao neko ko je juče upao dok se igrao oblačeći se u ubijenog seljaka od 400 pne.

Da je Rein-Bardt to znao, možda ne bi tako brzo priznao da je ubio svoju ženu.

Nakon što je glava nepoznate žene pronađena u tresetištu Lindov Moss, forenzičari su u početku verovali da je stara 30-50 godina i suočili su Rein-Bardta sa dokazima, verujući da je to povezano sa nestankom Fernandeza nekoliko decenija pre.

"Prošlo je toliko vremena, mislio sam da me nikad neće otkriti", rekao je Rein-Bardt policiji tokom ispitivanja . Tvrdio je da se Fernandez vratila u svoju vikendicu negde početkom 60-ih i zapretila da će otkriti da je homoseksualac ​​- što je u to vreme još uvek bilo kriminalizovano u Engleskoj - ako joj ne da novac. Bez novca, rekao je, borili su se.

„Nešto je upravo proključalo u meni“, dodao je, kasnije rekavši sudu da ju je zgrabio i počeo da je trese, i nije shvatio da ju je ubio dok nije prestao.

„Bila sam prestravljena i nisam mogla jasno da razmišljam. Jedino što mi je palo na pamet bilo je da je sakrijem “.

Rein-Bardt je rekao da je njeno telo raskomadao sekirom, pre nego što je pokušao da je spali. Kad ovo nije uspelo, odveo ju je do obližnjeg močvara i bacio unutra.

Slučaj, nerešen 20 godina, sada je izgledao otvoren i zatvoren. Ali glavnom istražitelju, detektivu inspektoru Georgeu Abbott-u, nešto je zasmetalo: ako je ovo zaista Mailikina glava, gde je ostatak? Poslao je lobanju na dalje analize na Oksfordski univerzitet, nakon čega su otkrivanjem ugljenika otkrili da lobanja datira iz rimskog doba.

„Lobanja je bila sačuvana u močvari više od 16 vekova i očigledno nema nikakve veze sa Malikom Rein-Bardt“, rekao je sudu Martin Tomas . „Ali vrhunska ironija je sledeća: njegovo otkriće je direktno dovelo do hapšenja optuženog i njegovog detaljnog priznanja“.

Kada je Rein-Bardt saznao za ovo, pokušao je da povuče svoje priznanje, ali to je ono što je u advokaturi poznato kao „pomalo kasno za povlačenje“. Poroti su trebala 3 sata da ga proglasi krivim za ubistvo.

Fernandezovo telo ostaje nenađeno do danas.