Donald Tramp
Foto: EPA/Chris Kleponis
Donald Tramp

Foto: EPA/Chris Kleponis

Donald Tramp, Foto: Foto: EPA/Chris Kleponis

Veb lokacija "Sa stola Donalda J Trump-a" pokrenuta je u utorak i ima za cilj da pruži forum na kojem može da postavlja postove koje mogu da dele drugi na platformama kojima je zabranjen, poput Fejsbuka i Tvitera

U očiglednoj želji da zaobiđe zabranu Tvitera i Fejsbuka, osramoćeni bivši američki predsednik Donald Tramp pokrenuo je sopstvenu platformu. I u nizu postova već objavljenih na veb lokaciji, on i dalje cilja na izbore koje je izgubio od rivala Bajdena, a koje je nazvao "velikom lažju".

U još jednom bizarnom postu o Kovid vakcinama rekao je da nije jako pritiskao Upravu za hranu i lekove, vakcine ne bi bilo još najmanje pet godina, ako bi se uopšte i napravila.

U istom postu on takođe govori o koronavirusu kao "kineskom virusu".

Trampu je zabranjeno mnoštvo platformi društvenih medija nakon smrtonosnog napada na američki Kapitol 6. januara od strane njegovih pristalica.

Sajt je nazvan "Sa stola Donalda J. Trampa" i sadrži postove Trampa koji mogu da se dele svuda. Njegov viši savetnik, Miller, rekao je u tvitu da kolekcija postova nije platforma za društvene medije koju Trump planira da pokrene. Insajder je rekao da ga je sagradio Kampaign Nukleus, kompanija za digitalne usluge koju je stvorio Trampov bivši menadžer kampanje Brad Parskale.

Objave na sajtu ponovile su Trampovu tvrdnju da je izgubio izbore 2020. godine zbog raširenih prevara birača i ocrnjenih kolega republikanaca koji su bili kritični prema njemu poput senatora Mita Romneia i predstavnice Liz Šenei.


Tviter i Fejsbuk uklonili su sadržaj objavljen sa drugih naloga za koje su rekli da su pokušali da zaobiđu trampove zabrane.

Portparol Tvitera rekao je da će deljenje sadržaja sa veb stranice biti dozvoljeno sve dok materijal ne krši pravila Tviter-a, ali da pokušaji zaobilaženja suspenzije neće biti dozvoljeni - na primer, imitiranje suspendovanog naloga radi pokušaja njegove zamene.