Iran
EPA
Iran

EPA

Iran, Foto: EPA

Odakle dolazi ova ideja? Kao i obično i sa svim islamskim, ispijanje urina od kamile radi spasonosne koristi sledi se kod Muhameda. Prema kanonskim tradicijama, prorok je medicinski propisao unošenje dromedarnog urina.

Donekle povezano, urin - koji su neki sledbenici s njim rado pili - bila je i dalje se smatra velikim i spasonosnim blagoslovom, koji čak štiti i od "požara u paklu".

Za verne muslimane mora da ostane primenljivo, bez obzira na to što je "nauka" o tom pitanju rekla izričit stav. Takva je totalitarna priroda islamskog prava ili šerijata koji tretira ne samo Kuran, već i kanonski hadis kao nešto sveto i ne sme se dovoditi u pitanje.

Kamila

EPA

Kamila, Foto: EPA

Ni ovo nije iznenadan odgovor na koronavirus. Na primer, 2012. godine, dr Zaglul al Nagar, istaknuti islamski mislilac i predsednik Egipatskog komiteta naučnih ideja u Koranu, otkrio je u televizijskoj emisiji da se medicinski centar u Marsa Matruhu zapravo specijalizovao za lečenje ljudi sa urinom od kamile - sve u skladu sa prorokovim savetom.

Nekoliko meseci kasnije, krajem 2012. godine, pojavio se video snimak na kojem se vidi kako muškarci skupljaju kamilji urin u kantama i daju ga ljudima koji, prema propovednim rečima, "treba da budu izlečeni od gripa, dijabetesa, zaraznih bolesti, neplodnosti" itd.

Ne samo da pijenje urina od kamile nije korisno, već se čini da je ono direktno povezano sa izbijanjem koronavirusa: 2012. godine je samo Saudijska Arabija - dom islama i njeni sveti gradovi - pogodila drugi oblik koronavirusa (MERS-CoV, odnosno "Kamilji grip"). Ogromnih 40% više hiljada Saudijaca koji su je ugovoreno umrli. Jedan od uzroka na koji je Svetska zdravstvena organizacija žestoko upozorila bilo je pijenje kamilinog urina.

Mentalitet koji uzvišuje pijenje urina isti je mentalitet koji poziva na "džihad protiv nevernika". Oba su definisana slepom pokornošću Muhamedovim izrekama - baš kao što obe vode do patnje.

Komentari (1)

Perica

29.04.2020 07:34

Kakve zalupajke!