Pacov
EPA
Pacov

EPA

Pacov, Foto: EPA

Rodžer Dajer iz Pitalume u Kaliforniji kupio je pre četiri godine mladog pacova. Njegova sudbina bila je da postane ručak Rožerovog ljubimca – indijskog pitona. Ali kada je video da mala dlakava životinjica neprekidno skiči moleći za sopstveni život, Rodžer Dajer je shvatio da nema srca da učini ono što je nameravao.

“Izvadio sam pacova iz pitonovog kaveza i odlučio da mu poklonim život. Kasnije smo se dobro upoznali i zavoleli jedan drugog”, kaže Dajer. Posle toga, čovek se jednostavno zaljubio u ove glodare koje opisuje kao ljupke i nežne životinje i neizmerni izvor zabave. Kasnije je kupio još četiri pacova, ali mu nije palo na pamet da ih kastrira.

Tada su se stvari otrgle kontroli.Patrola Odeljenja za kontrolu životinja stigla na Dajerovu adresu, jer su se susedi žalili da iz njegove kuće dopira nepodnošljiv smrad. Patrola je u maloj, jednosobnoj kućici pronašla više od 1300 pacova. Pod je bio prekriven mešavinom ostataka hrane i pacovskog izmeta, a sve – uključujući i zidove, bilo je bukvalno oglodano. Neki su pacovi bili potpuno zaglavljeni u prepunim kavezima. Tako krcatim, da je mnogim životinjama nedostajalo po neko oko ili ud. Ostali su slobodno jurcali prostorijom.

“Preplavila me je neverovatna prirodna sila”, pravdao se Dajer (67). On priznaje da je osetio izvesno olakšanje kada su ljudi iz Odeljenja za kontrolu životinja konfiskovali pacove, jer je svake nedelje morao da im kupi po 120 kg hrane.

Većina pacova je uspavana. Neki zbog toga što su bili previše bolesni ili povređeni, a drugi jer su bili previše divlji da bi ih dali na usvajanje. Do trenutka kada su novinari nanjušili priču i objavili prve tekstove o ovom nesvakidašnjem slučaju, samo 12 pacova je udomljeno kod novih vlasnika, a razna utočišta za napuštene životinje i grupe boraca za prava životinja su obećali da će preuzeti još 30 pacova.

Rodžer Dajer je optužen za okrutnost prema životinjama, ali mu je dozvoljeno da zadrži sedam mačaka koje je imao. Ipak je osuđen na maksimalnu kaznu za ovaj prekršaj – godinu dana zatvora.

Inače, u Pitalumi živi još jedan opsesivni kolekcionar životinja. Pre šest godina, policija je uhapsila “Ženu Mačku iz Pitalume” – kako su je prozvali mediji, koja je u svojoj kući čuvala nekoliko stotina mačaka. Kada je slučaj otkriven, ispostavilo se da su mnoge mačke bile odavno mrtve a mnoge povređene. Naravno, sve životinje su joj oduzete, većina je uspavana a deo preostalih je udomljen.

Naša preporuka