Filipini
Tanjug
Filipini

Tanjug

Filipini, Foto: Tanjug

Nedavno nedeljno popodne u Manili pogođenoj pandemijom, porodicu Kajla Lima posetili su rođaci koji su besneli zbog leka zvanog ivermektin , čiji se oblik koristi za lečenje parazita na životinjama.

Ali nisu hvalili njegove veterinarske koristi; bili su uvereni da štiti ljude od COVID-19.

Njegova 50-godišnja majka kupila je lek u februaru, nakon što ga je nagovorio porodični prijatelj koji se navodno oporavio od virusa nakon što ga je lekar propisao. Na Kajla, koji nije dobio virus, na kraju je izvršen pritisak da uzme ivermektinsku tabletu nakon žestoke porodične rasprave o njegovim naučnim prednostima.

„Gledali su me i pazili da je progutam“, rekao je. "Osećao sam se nekako slabo i znam samo da sam te noći zaspao ranije nego obično."

Ivermektin se pojavljuje kao najnoviji front u globalnoj borbi oko dezinformacija o COVID-u. Ali na Filipinima postaje popularna u vreme kada su vakcine oskudne, poverenje u vladino tretiranje pandemije je klimavo, a bolnice su prepune. Političari i uticajnici društvenih medija takođe promovišu lek uprkos upozorenjima stručnjaka da ne deluje.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je broj Gugleovih pretraga na Filipinima za ivermektin i srodne ključne reči porastao za skoro 700 procenata u martu u poređenju sa prethodnim mesecom. U međuvremenu, pretraživanja oko registracije vakcina i dalje su niska.

„Možemo videti da su mnogi Filipinci zaista u očajnom stanju, jer smo u očajnoj situaciji“, rekla je Isabelle Karina Romualdez, izvršna direktorka tehnološke kompanije iPrice Group, koja je sprovela istraživanje.

Od petka, 9. aprila, Filipini su imali najviše aktivnih slučajeva koronavirusa u jugoistočnoj Aziji sa više od 167.000 ljudi koji su trenutno zaraženi. Najmanje 14.119 umrlo je od bolesti otkad se proširila na zemlju pre više od godinu dana.

Bolnice u Metro Manili i obližnjim provincijama su punim kapacitetom. Izveštaji lokalnih vesti opisuju pacijente koji umiru kod kuće ili izvan bolnica dok čekaju slobodan krevet. Radi pravilne nege, neki pacijenti su prešli čak 180 milja do manje prometne bolnice.

Jedno od glavnih problema sa ivermektinom je konfuzija oko različitih njegovih verzija. Na primer, u Sjedinjenim Državama je odobrena verzija za ljude za lečenje tropskih bolesti i uši. Ali ne i COVID. Takođe se isporučuje u različitim koncentracijama i veličinama, uključujući oblik tableta i praha, što izaziva zabrinutost zbog pravilnih veličina doziranja. Američka administracija za hranu i lekove navela je niz neželjenih efekata , dok Svetska zdravstvena organizacija savetuje da se koristi samo u kliničkim ispitivanjima.

Farmaceutski gigant Merk, koji proizvodi ivermektin, rekao je u izjavi da njegov naučnik nije pronašao „naučnu osnovu za potencijalni terapijski efekat protiv COVID-19“.

Na Filipinima nije registrovan za upotrebu na ljudima, što znači da je nezakonito prodavati ga i plasirati u zemlju. Ali to nije zaustavilo njegovu sve veću popularnost. Korisnici veruju da je to efikasan štit koji im može sprečiti da se ne zaraze COVIDOM ili im da će im pomoći da se brže oporave.