Korona, bolnica, pacijenti
AP/Elaine Thompson
Korona, bolnica, pacijenti

AP/Elaine Thompson

Korona, bolnica, pacijenti, Foto: AP/Elaine Thompson

Muškarac iz Amerike koji je umro zbog kovida doživeo je dugotrajnu erekciju kada je, prema pretpostavci lekara, ova bolest izazvala zgrušavanje krvi u njegovom polnom organu, pokazala je nova studija o komplikacijama korone, navodi "Njujork post".

Ovaj muškarac, koji je inače bio gojazan, završio je na bolničkom lečenju u Ohaju, u avgustu prošle godine, sa teškim oblikom kovid infekcije. Njegovo ime nije saopšteno, a preminuo je zbog drugih komplikacija virusa: borio se sa za dah, imao upalu, tečnost se nakupljala u njegovim plućima

Medicinsko osoblje ga je uspavalo pre nego što su ga priključili na respirator, ali se njegovo stanje pogoršavalo.

Nakon 10 dana, pluća su počela da otkazuju, a kako je bio okrenut licem nadole (u pitanju je hitna tehnika koja se koristi kako bi kiseonik više cirkulisao po telu) 12 sati kasnije okrenuli su ga licem prema gore, i uočili su da je u erekciji. To stanje je trajalo tri sata, nakon čega su primenili ispiranje iglom, kako bi otklonili priapizam (dugotrajna erekcija).

Troje lekara navelo je u izveštaju da se erekcija nije ponavljala, ali da su pluća otkazala i da je muškarac preminuo na odeljenju intenzivne nege, piše Američki magazin urgentne medicine.

Stručnjaci veruju da je erekciju izazvao prejak imunološki odgovoro koji izaziva citokinsku oluju, i spada u posledice kovida zbog koje dolazi do stvaranje krvnih ugrušaka. Dugotrajna erekcija smatra se jednom od manifestacija bolesti koju treba ispitati.

Urolog Ričard Vini iz bolnice "Kraljica Elizabeta" rekao je za "Dejli mejl", da oni nisu imali ovakve slučajeva, a smatraju se gradskom evorpskom bolnicom sa najvećim brojem pacijenata, zato je istakao da je pomenuti slučaj veoma redak. Objasnio je da do priapizama došlo usled stvaranja manjih ugrušaka u manjim krvnim sudovima, što je zabeleženo na nekim drugim organima.

Prethodna studija iz juna prošle godine objavljena u magazinu Američki magazin urgentne medicine navela je slučaj 62-godišnjeg muškarca obolelog od korone, koji je imao četvorosatnu erekciju, koju nije mogao da ublaži led, pa je takođe ovaj problem rešen uz pomoć igle. Pretpostavlja se da je stanje izazvano krvnim ugrušcima. Muškarac inače ranije imao probleme sa zgrušavanjem krvi.