Crvi
Profimedia
Crvi, Foto: Profimedia

Prema Euronevs-u , Evropska agencija za hranu i sigurnost (EFSA) objavila je u januaru naučno mišljenje, zaključujući da su osušeni gliste bezopasne za ljudsku upotrebu.

EFSA je nezavisna agencija Evropske unije koja nadgleda lanac ishrane. Ovo je prvi put da je objavila potpunu ocenu prehrambenog proizvoda koji potiče od insekata.

Da li će insekti na kraju "pogoditi" police supermarketa, odlučivaće Evropska komisija koja ima moć da dozvoli uvođenje takozvane nove hrane na jedinstveno tržište EU . Nova hrana su proizvodi koji se nisu široko konzumirali pre maja 1997. Ova kategorija uključuje hranu iz novih izvora, nove supstance koje se koriste u hrani i nove metode i tehnologije proizvodnje hrane.

Ako EK konačno odobri suve gliste za konzumaciju, evropski potrošači će ih moći pronaći, na primer, u sastavu različitih proizvoda poput slanih grickalica, keksa, štapića, peciva, jela od mahunarki i testenina .

Insekti se smatraju izvorom kvalitetnih proteina i minerala i, prema nekim stručnjacima, mogu biti ekološki prihvatljivija alternativa mesu . Da bi se proizvela ista količina proteina kao, na primer, govedina, potrebno je 12 puta manje hrane i ona proizvodi 100 puta manje gasova sa efektom staklene bašte.

Industrija insekata predviđa da će broj Evropljana koji jedu hranu zasnovanu na insektima naglo porasti tokom naredne decenije . Farmeri hranu od insekata vide kao unosnu priliku. „Mislim da će porasti za nekoliko godina i veoma je važno da sada postoji zakonodavstvo, jer ranije nismo ni imali zakone, pa možemo da preduzmemo još jedan korak ka tome da insekti postanu popularni “, rekao je Aleksandar Maroj, vlasnik belgijski insekti. Farme nusekta za Euronevs.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by JamesL (@crittercuriosities)

Maroi uzgaja brojne bube na svojoj farmi, uključujući crve, cvrčke i skakavce, ali njegovi proizvodi su trenutno namenjeni samo za stočnu hranu. Međutim, uveren je da će, nakon odobrenja Evropske komisije, Evropljani pružiti priliku proizvodima od insekata i pozdraviti ih u svojim kuhinjama.

Međutim, studija Evropske potrošačke organizacije (BEUC) za 2020. godinu pokazuje malo drugačiji pogled Evropljana na ishranu insekata. Studija sprovedena u 11 zemalja EU otkrila je da bi samo 10,3% potrošača bilo spremno da meso zameni insektima. 76,8% je odgovorilo ne, a 12,9% nije sigurno.

BONUS VIDEO
Snimak predsednika Vučića postao hit u Kini

Naša preporuka