Jovan Jovanović Zmaj
Wikipedia
Jovan Jovanović Zmaj

Wikipedia

Jovan Jovanović Zmaj, Foto: Wikipedia

Jovan Jovanović Zmaj jedan je od naših najplodnijih pisaca za decu. U svojim mnogobrojnim dečijim pesmama i pričama Zmaj govori deci o očuvanju zdravlja, o hladnoći i toploti, umerenosti u jelu i piću, o dobroti, o oholosti i prirodnim zakonima. Bezbroj važnih tema video je na svoj način svojim oštroumnim pogledom veliki Zmaj. Ni poučna priča „Kristal i led“ koja je pred vama nije izuzetak.

Kristal i led

Jednog sunčanog zimskog jutra stajalo je parče kristala na prozoru nekog naučnika, pak se sijalo da ga je divota bilo pogledati. A napolju o striji visila je jedna ledena sveća.

Uzalud se ti, kristalu, ponosiš – reći će ledena sveća -, nisi lepši od mene. Dakle, i ja sam to isto što i ti.
Izgledaš sad tako, ali nisi isto što sam ja, – odgovori kristal sasvim mirno.
Nije to da izgledam samo, već je baš tako u stvari. Eto, blistam se na suncu isto kao i ti.
Kristal je ućutao. A sunce se dizalo prema je jugu. Ljudi govorahu: “Danas je baš krasan topao dan.” Ali ta toplota ledu nije prijala; počeo se topiti, pa kad je ostao još samo jedno parčence od ledene sveće, i to pada na zemlju, u blato.

Eto, vidiš – reče tada kristal -, tako prolaze svi koji se zavaravaju spoljašnjim izgledom, pak se zato ponevide. Čim na njih sine sunce istine, sva im se lepota rastopi, lažni im se blesak ugasi.
Kristal je i dalje blistao na suncu, on se nije rastopio, jer je zaista drugog jestestva nego što je led.

Manje poznate reči

ponevide – ponese;
jestestvo – priroda.

Reč, dve o priči

Led se u priči uzdiže na nivo kristala zavaravajući se svojim trenutnim izgledom, on tvrdi kako ne samo da je iste lepote kao kristal već je i u svojoj biti isti, ne manje vredan. Međutim vreme će pokazati da oni nisu čak ni slični, da spoljašni izgled nije važan, neć ono od čega je neko stvoren, kakav je u svojoj biti.

“Eto, vidiš – reče tada kristal -, tako prolaze svi koji se zavaravaju spoljašnjim izgledom, pak se zato ponevide. Čim na njih sine sunce istine, sva im se lepota rastopi, lažni im se blesak ugasi.”

U ovoj misli smeštena je jedna velika istina i velika mudrost, ne trebamo se zavaravati spoljašnjim izgledom, ne smemo dozvoliti sebi da nas ponesu neke površne stvari, već trebamo raditi na sebi, na svom unutrašnjem biću, na sebi kao umnom biću, to su jedine vrednosti koje su bitne.

Bonus video

IMA LI PRAVOG DOMAĆEG KOLAČA BEZ DLAKE? Mi smo se našalili sa pitanjem, a odgovori su urnebesni!