lisica
screenshot
lisica

screenshot

lisica, Foto: screenshot

Crvene lisice žive širom sveta. U brojnim su zemljama popularni kućni ljubimci, no kod nas se one još uvek smatraju štetočinama i stvorenjima s besnilom, premda se uspešno sprovodi oralna vakcinacija, tako da je to stvar prošlosti. Kod kuće su one mirne i mazne, veoma poslušne i razigrane, a jedino na šta se vlasnik treba naviknuti je čudan zvuk koji proizvode.

U divljini su pristune u različitim staništima uključujući šume, planine i pustinje. Takođe su se prilagodile životu u čovekovoj blizini. Često ih može sresti u blizini poljoprivrednih gazdinstava, prigradskih naselja pa čak i većih gradova. Zahvaljujući svojoj snalažljivosti i prilagodljivosti, došle su na glas kao izuzetno lukave i inteligentne životinje. Njihova je lukavost opisana i u brojnim basnama.

Vrstu prehrane lisice prilagođavaju mestu na kojem žive. One u pravilu love same. Izuzetak je lov majke s mladuncima. Najčešće se hrane zečevima, pticama, glodarima i drugim sitnim životinjama. Po potrebi jedu i voće, povrće, ribe, žabe pa čak i crve. U blizini ljudskih naselja će pretraživati smeće ili jesti hranu za kućne ljubimce, tako da je jednostavno držati životinju od ljudskih naselja: nemojte naokolo bacati hranu. Smatra se da su lisice u urbanim sredinama dale velik doprinos smanjenju populacije pacova, a kao strvinari, uklanjanju životinja nastradalih u prometu.

Poput mačke, dugi kitnjasti rep koristi za pomoć kod održavanja ravnoteže, ali i kao topli ogrtač kada nastupi hladnije vreme. Osim navedenog, dugi rep joj služi kao sredstvo komunikacije s drugim lisicama. Najveći deo godine lisica živi samotnjačkim životom. Krajem zime lisice se susreću radi parenja. Ženka se pari s više mužjaka, ali samo jedan ostaje uz ženku i pomaže joj oko podizanja potomstva. Skotnost traje oko 50 dana. Ženka obično rađa od 2 do 5 mladunaca, vrlo retko samo jedno ili čak do 12 mladunaca.

Pri rođenju lisice su sive ili smeđe boje. Oči prvi put otvaraju nakon otprilike 15 dana. Hrane se majčinim mlijekom dok ne napune 4 – 6 nedelja života. Prepoznatljivu crvenu boju dobiju kada napune starost od mesec dana, kada prvi put izlaze iz jazbine. Celo leto za mlade brinu oba roditelja. Mužjaci su zaduženi za pribavljanje hrane neophodne za razvoj mladih lisica. Početkom jeseni s navršena 4 meseca života, mlade lisice spremne su za samostalan život.

Životni vek lisice je od 10 do 12 godina.

Pročitajte još: