mačka i vakcina
Shutterstock
mačka i vakcina

Shutterstock

mačka i vakcina, Foto: Shutterstock

Rusija je registrovala „prvu“ na svetu veterinarsku vakcinu protiv COVID-19 za životinje.

Nazvan Karnivak-Kov, snimak je razvio Federalni centar za zdravlje životinja ( FGBI) , ogranak ruske veterinarske vlasti Rosselkhoznadzor. Prema najavi ove nedelje, agencija je rekla da je vakcina sada spremna za masovnu proizvodnju, koja treba da proizvede oko 10 hiljada doza dnevno.

Karnivac-Kov će biti komercijalno dostupan u Rusiji, a kurs vakcinacije od dve doze koštaće 588 rubalja (7,72 dolara)

Predklinička ispitivanja vakcine započela su u avgustu 2020. godine, uključujući 130 lisica, 130 mačaka, 130 pasa i 130 ferreta, nakon čega su u oktobru usledila dalja ispitivanja na mačkama, psima i nizu drugih životinja krznaša. Po svemu sudeći, studija je bila uspešna, iako nijedan podatak o istraživanju nije objavljen javno.

„Klinička ispitivanja ... koja su započela u oktobru prošle godine, uključivala su pse, mačke, arktičke lisice, kune, lisice i druge životinje. Rezultati istraživanja omogućavaju nam da zaključimo da je vakcina bezopasna i da ima visoku imunogenu aktivnost, jer su sve testirane vakcinisane životinje u 100% slučajeva razvile antitela na koronavirus “, rekao je u izjavi Konstantin Savenkov, zamenik šefa Rosselkhoznadzora .

Brojni majmuni u zoološkom vrtu u San Diegu u Sjedinjenim Državama nedavno su primili vakcine protiv KOVID-19, ali ovaj snimak se i dalje smatra eksperimentalnim i nije registrovan za široku upotrebu u veterini. Vakcinu je razvila Zoetis, američka farmaceutska kompanija, koja je u početku razvila udarac imajući u vidu pse i mačke. Nejasno je da li će ova veterinarska vakcina biti komercijalno dostupna u bliskoj budućnosti.

Da li bi ste vi vakcinisali svog ljubimca?

 

Pitanje je: da li vlasnici kućnih ljubimaca moraju da vakcinišu svoje životinje? Kratki odgovor je glasio verovatno ne. Iako će opcija postojati za vlasnike kućnih ljubimaca u Rusiji, ne postoji hitna potreba za vakcinacijom kućnih ljubimaca iz perspektive javnog zdravlja. Pored svega ostalog, vakcina neće biti široko dostupna van Rusije.

Veliki broj različitih životinja zaražen je SARS-CoV-2 širom sveta, virusom odgovornim za COVID-19. Potvrđeno je da su najmanje 115 mačaka, 81 pas, 27 mačaka u zatočeništvu i najmanje 3 gorile u zatočeništvu zaražene SARS-CoV-2 od 2. marta 2021. godine, prema Američkom veterinarskom medicinskom udruženju . Neke preliminarne studije takođe sugerišu da nove varijante SARS-CoV-2 mogu izazvati srčane probleme kod mačaka i pasa.

Međutim, postoji relativno malo izveštaja da su kućni ljubimci ozbiljno oboleli od zaraze. Dalje, smatra se da psi i mačke ne igraju važnu ulogu u prenošenju virusa na ljude.

Međutim, veterinarska vakcina bi mogla biti vrlo korisna kada se radi o nercu. Preko 419 farmi nerca širom sveta prijavilo je izbijanje COVID-19. Zbog skučenih uslova farmi krzna, virusu je vrlo lako da se utrkuje kroz populaciju norki nakon što je ušao. Takođe je već neko vreme očigledno da se SARS-CoV-2 može prenijeti sa nerca na čoveka.

U novembru 2020. godine u Danskoj je oduzeto skoro 17 miliona norki u pokušaju da se ograniči širenje COVID-19. Nadamo se da bi uspešna veterinarska vakcina, kao što je Karnivak-Kov, potencijalno mogla da pomogne u izbegavanju takvih drastičnih mera u budućnosti.