mače, mačka
Instagram pr.screen
mače, mačka

Instagram pr.screen

mače, mačka, Foto: Instagram pr.screen

Ako guglate definiciju himere, suočite se sa prilično egzotičnim opisom „žensko čudovište koje diše vatru sa lavovom glavom, jarećim telom i zmijskim repom“, za koji mislim da se svi možemo složiti zvuči strašno. Na nesreću, takva zver je ograničena na mitologiju, ali himere hodaju među nama. Jedna potencijalna breskva primera nedavno je predstavljena na Instagram nalogu (hraniteljska stranica koja brine o životinjama koje dolaze do spasilačke kuće Našville Kat Rescue ) koja je objavila fotografije mačića čije je lice napola crno, a pola braon. Nazvali su dragoceni plivač kajsija .

"Da li ste upoznali kajsiju?" napisao je Našville Kat Rescue u objavi na Instagramu o sirotom mačetu. „Ova jedinstvena beba pronađena je sa njenim bratom tokom građevinskog projekta. Njih dvoje su se upoznali sa našim dvojcem, Olive i Pikleom, koji su ih bez oklevanja primili u svoju porodicu. “ U Instagram poruci IFLScience-u, @kittenitvithkiki je izrazio da ni Kajsija ni njeni prijatelji iz legla trenutno nisu dostupni za usvajanje.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Nashville Cat Rescue (@nashvillecatrescue)

Sa njenim dvotonalnim licem podeljenim po sredini, moguće je da bi Kajsija mogla biti himera, ali to se ne može potvrditi bez DNK testa. Heterohromija bi bila još jedan pokazatelj himere, ali pošto su bebe, kajsije još nisu sazrele, pa je prerano znati kakve će boje biti. Većina mačića započinje život zatvorenih očiju, a kada ih prvi put otvore, postaće plava. To se može promeniti kada mače ima oko sedam nedelja, u zavisnosti od gena i količine pigmenta.

Himere se javljaju kada se dva embriona stope zajedno u materici, stvarajući jednu životinju koja ima dva seta DNK. Iako su retki, među ljudima su potvrđeni slučajevi, uključujući i ovog čoveka čiji je kimerizam zbunio rezultate testa očinstva 2009. godine, američka pevačica otkrila je da ima tetragametični himerizam nakon što je istražila retki rodni znak koji se spuštao niz centar njenog tela. Procene se razlikuju, ali većina izvora sugeriše da je zabeleženo samo oko 100 slučajeva kod ljudi.

Himere među mačkama nisu tako retke, kaže profesor na Univerzitetu u Kaliforniji Leslie Lions, koji je na tu temu razgovarao sa Nacionalnom Geografiom. Prema Lionsu, većina mužjaka je zapravo himera, jer njihov karakteristični šareni kaput može biti rezultat dodatnog Ks hromozoma, čineći životinju KSKSI umesto KSI. Ženke mogu navući kaput bez dodatnog hromozoma, jer već imaju dva Ks hromozoma.