koji, koji, divlji konji
Photomaster/ AP
koji, koji, divlji konji

Photomaster/ AP

 Foto: Photomaster/ AP

Za one koji su najviše navikli da konje i magarce vide na farmi ili u zoološkom vrtu, koncept ovih životinja u divljini može izgledati pomalo čudno. Novo istraživanje objavljeno u časopisu "Nauka" dokazalo je njihovu snalažljivost kao nezavisnih životinja, jer je otkrilo da kada se suoče sa malo ili nimalo vode, mogu jednostavno sami kopati. Osim što se održavaju u životu, nastali bunari imaju i veliku ekološku vrednost za mnoge druge vrste - do te mere da njihovo postojanje može čak povećati okolni biodiverzitet.

Studija se fokusirala na divlje konje i magarce u pustinji Sonoran u Severnoj Americi, gde su nadgledali četiri odvojena toka. Dragoceni izvor zimi bi slobodno tekao, ali kada bi došlo leto, presušili bi. Istraživanja tokom leta 2015., 2016. i 2018. godine otkrila su da su divlji konji i magarci uspeli da savladaju ovu prepreku suštinskim kopanjem bunara.

"Veoma je vruća, suva pustinja, ali postanu u jednom trenutku prilično čarobna mesta na kojima iznenada ima površinske vode", rekao je autor studije Erik Lundgren sa Univerziteta Aarhus u Danskoj za Nev Scientist . "Ove resurse u stvari koriste sve druge životinje - postojala je kakofonija organizama".

Nakon kopanja bunara dubine od oko 2 metra, životinje bi se napile vode i ostavile "pojas" za spasavanje otvoren onome što je divljini bilo potrebno. Tokom svojih zapažanja, istraživači su videli 57 kičmenjaka koji nisu konji i magarci kako piju iz svog "ručnog rada kopanja bunara", uključujući prepelice, veverice, pa čak i crnog medveda. Zanimljivo je da nisu samo životinje one koje imaju koristi od DII pojilišta.

Vraćajući vodu u sušne ekosisteme, ovi bunari takođe podržavaju procese biljnih ekosistema. Rezultat je porast bogatstva vrsta i ekoloških aktivnosti oko mesta bunara u poređenju sa obližnjim suvim mestima, a ponekad deluje i kao rasadnik domaćeg drveća.

"Bunari iskopani povećali su dostupnost vode, koristio ih je veliki broj vrsta i smanjila se udaljenost između izvora vode", napisali su autori studije . "Napušteni bunari takođe su doveli do povećane klijavosti ključnih priobalnih vrsta drveća. Takvi bunari iskopani kopitima poboljšavaju dostupnost vode, možda zamenjujući izgubljenu funkciju megafaune. "

Još uvek treba odgovoriti na pitanje da li ovi bunari podjednako utiču na sve divlje životinje ili se naginju u korist domaćih ili tuđih vrsta. Odgovor na ovo postaje sve važniji ako bi se magarci i konji uvodili u sušna područja (koja su sve češća zbog klimatskih promena) kao sredstvo za podsticanje ekosistema u sve vrućijim letnjim mesecima.