pas, istorija
Instagram pr. sc.
pas, istorija

Instagram pr. sc.

Foto: Instagram pr. sc.

Ne samo zbog svoje predanosti i posvećenosti, psi se nazivaju najboljim čovekovim prijateljima i možda je svako ko je ikada imao takvog pratioca već mogao da se uveri u to. Pored toga, postoje razni pojedinci koji su postali deo istorije.

Balto i Togo

Ovi psi su postali heroji širom Amerike. Balto i Togo su uspeli da isporuče lek za difteriju na Aljasku iz poznatih psećih zaprega. Prvo su Togo, a zatim Balto, kao čelnici vojnici, prešli više od 1.000 kilometara, spasivši stanovnike zabačenog grada.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Samuel Adams (@samuel_adams_boston_terrier)

Bobi

Nadimkom psa "Čudesni pas", Bobi se proslavio 1923. godine , kada je sam prešao 4.105 kilometara da bi se vratio kući u Silverton, Oregon, SAD. Kada su njegovi vlasnici bili u poseti porodici u Volkottu u državi Indiana.. Iscrpljen, ali odlučan, našao se na putu i, prema procenama, uspeo je da pređe do 4.800 kilometara na svom putu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Lancaster Puppies (@lancaster_puppies)

BOO

Mali pomeranac po imenu Boo smatra se jednom od prvih psećih zvezda na društvenim mrežama. Njegova Fejsbuk stranica je kreirana 2009. godine i u vreme vrhunca imala je više od 17 miliona "lajkova". Zovu ga i "najslađi pas na svetu". Boo je umro početkom 2019.

Badi

Godine 1927. čovek po imenu Moris Frank pročitao je članak o obuci pasa kao vodičima za slepe veterane iz Prvog svetskog rata . Frustriran što kao slepa osoba nije bio dovoljno nezavisan, odlučio je da deluje i zatraži pomoć. Doroti Harrison bila je Amerikanka koja je obučavala policijske pse u Švajcarskoj, a kada je dobila njegovo pismo, pristala je da mu pomogne. 11. juna 1928. godine, nakon treninga u Švajcarskoj, Moris je stigao u Njujork i pokazao svima neverovatne sposobnosti svog psa Badija . Od tada se pomoć slepih pasa proširila širom sveta.

Hačiko

Pas Hačiko svakodnevno je pratio svog gospodara na putu do posla i čekao ga je na železničkoj stanici Šibuja dok se nije vratio. Kada je profesor iznenada umro na poslu, nikada se nije vratio u stanicu, a pas je ostao da čeka. Hačiko je svake večeri odlazio na stanicu, čekajući svog profesora neverovatnih 11 godina dok nije umro.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by All That's Interesting (@all_thats_interesting)

Lajka

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sajt "Svet nauke" (@svetnauke)

Rin Tin Tin

Tokom Prvog svetskog rata u Francuskoj, američki pilot Li Duncan pronašao je nemačkog ovčara . Između njih stvorila se čvrsta veza, koja se ništa nije prekinula. Po dolasku u Ameriku pas je postao miljenik zahvaljujući činjenici da je glumio u više od 25 filmova u Holivudu .

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Maui Humane Society ???? (@mauihumanesociety)

Robot

Pas po imenu Robot postao je poznat u istoriji otkrićem jedne od najvećih kolekcija praistorijskih umetničkih dela. U septembru 1940. godine, četiri tinejdžera i pas Robot krenuli su u avanturu u regionu Dordogne na jugozapadu Francuske . Odlučili su da potraže blago, jer je prema staroj legendi blago bilo skriveno u podzemnom prolazu duboko u šumama Montignac. Dok su šetali kroz gustiš, Robot je pronašao malu jamu pored iščupanog drveta . Dečaci su povećali otvor i gurnuli ga pod zemlju. Pronašli su blago koje je bila kolekcija drevnih umetničkih dela starih najmanje 17.000 godina.

Stubbi

Pas Stubbi postao je narednik zahvaljujući svojoj spretnosti i izvrsnim instinktima. Kako je moguće? Stubbi je bila nezvanična maskota 102. pešadijskog puka američke vojske. U Prvom svetskom ratu raspoređen je u 26. diviziju (Iankee), služio je 18 meseci i učestvovao u 17 borbi na Zapadnom frontu. Štitio je svoj puk od napada gasom , pronašao i utešio ranjenike i navodno zarobio nemačkog vojnika. Bio je jedini pas unapređen u narednika.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Matt Cameron (@themattcameron)

Svansea Džek

Svansea Džek je bio crni retriver rođen je 1930. godine. Živio je u oblasti Nort Dok / River Tave u Svanseaju sa svojim gospodarom Villiamom Tomasom. Džek je uvek reagovao kad bi neko vikao u vodi. Njegovo prvo spasavanje dogodilo se u junu 1931. godine, kada je spasio dvanaestogodišnjaka. Nekoliko nedelja kasnije, Džek je spasio još jednog plivača iz vode . Njegova fotografija pojavila se u lokalnim novinama i lokalno veće mu je dodelilo srebrnu medalju i priznanje. Sve u svemu, spasio je oko 27 života.